16 april, 2024
DefensieNederlandse militairen langer in Zuid-Soedan

Nederlandse militairen langer in Zuid-Soedan
N

De Nederlandse militairen die voor de Verenigde Naties in Zuid-Soedan zitten, blijven daar langer. De bijdrage aan de VN-missie UNMISS zou op 15 maart eindigen, maar het kabinet heeft besloten tot 1 november te blijven. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

De situatie in delen van Zuid-Soedan is nu nog onrustig en onvoorspelbaar. Dat geldt voor de staten Jonglei, Unity en Upper Nile. De Verenigde Naties vroegen alle landen die nu bijdragen aan UNMISS langer te blijven.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD), minister Hennis-Plasschaert van Defensie en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking schrijven in de gezamenlijke Kamerbrief:

De recente gewelddadigheden in Zuid-Soedan laten nog eens zien dat er nog veel moet gebeuren om duurzame stabiliteit en veiligheid in het land te realiseren en behaalde resultaten te bestendigen.

Het mandaat van de VN-missie in Zuid-Soedan moet in juli worden verlengd. Omdat niet duidelijk is of ook de “invulling en focus” van de missie zullen veranderen, wordt de Nederlandse bijdrage verlengd met een kortere periode dan gebruikelijk.

Het aantal Nederlanders (maximaal 30) in UNMISS voor de huidige periode van verlenging blijft ongewijzigd. De Nederlandse bijdrage bestaat uit militairen en civiele politiefunctionarissen aan United Nations Police (UNPOL), enkele militaire liaisonofficieren en enkele medewerkers in de militaire en/of civiele staf van UNMISS.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: