13 april, 2024
DefensieNederland voert commando over NAVO-vlootverband

Nederland voert commando over NAVO-vlootverband
N

Nederland voert vanaf 7 januari 2021 en de rest van het jaar het commando over een NAVO-vlootverband. Het gaat om de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Nederland nam via een digitale ceremonie de leiding over van Canada.

Zr.Ms. Rotterdam is het vlaggenschip van het internationale vlootverband, dat wordt aangestuurd door het NAVO Maritiem Hoofdkwartier in het Verenigd Koninkrijk. Commandeur Ad van de Sande heeft de leiding over de aangesloten schepen. In zijn staf zitten naast de Nederlandse leden ook officieren uit Denemarken, Groot-Brittannië en Roemenië. De Rotterdam vertrekt na dit weekend vanuit Amsterdam naar zee.

“Dit commando is een eer voor mij persoonlijk en voor de Koninklijke Marine”, zei Van de Sande bij de overdracht. “Samen met onze bondgenoten staan we sterker. Mijn staf en ik zullen hard werken om de deelnemers in het vlootverband te begeleiden in de taken en operaties die we uit gaan voeren. Mijn prioriteiten liggen bij het zichtbaar zijn op zee, gereed zijn voor inzet en het welzijn van de bemanning.”

Versterking

Het verband wordt versterkt met onder meer schepen uit Denemarken en Duitsland. Gezamenlijk zetten zij zich 24/7 in voor veiligheid op en vanuit zee. Daarnaast staan er grote oefeningen op de planning, bijvoorbeeld voor de kust van Noorwegen. SNMG1 is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De vloot opereert voornamelijk in en rondom Europa en het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. De deelnemende marineschepen oefenen met elkaar, brengen gezamenlijke havenbezoeken en zijn snel inzetbaar in crisissituaties.

Bron: Redactie ODB
Foto: Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: