Nederland onderhandelt volgens de Volkskrant met Duitsland over het opstarten van een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen, maar is gevoelig voor de oplopende internationale druk. Voor de nieuwe missie moet Nederland training geven aan leidinggevenden van de Afghaanse politie of aan het leger in de noordelijk gelegen stad Mazar-i-Sharif.
Dit bevestigen diplomaten, militairen en betrokken defensiedeskundigen aan de Volkskrant. Nederland neemt in NAVO-verband deel aan gesprekken over een nieuwe missie. Het gaat waarschijnlijk om een bescheiden Nederlandse bijdrage, in samenwerking met de Duitsers. Zo’n samenwerkingsverband bestaat nu reeds in de provincie Kunduz.
Vanaf komende maandag (1 juli) stopt de Nederlandse trainingsmissie in Kunduz. Bij het inpakken wordt al rekening gehouden met een eventuele nieuwe missie. Militaire goederen worden deels via het vliegveld van Mazar-i-Sharif vervoerd. Een militair: ‘Eerst gaan de spullen terug die we toch niet nodig hebben, andere goederen die we misschien wel weer kunnen gebruiken, blijven zo lang mogelijk staan.’
De NAVO heeft begin juni al aangegeven dat het bondgenootschap graag wil dat Nederland actief blijft in Afghanistan. ‘Ik hoop dat Nederland meedoet, het land heeft al veel ervaring’, zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen op de NAVO-top. Volgens VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie was Nederland toen nog niet aan een beslissing toe. Een besluit ligt politiek gevoelig binnen de coalitie. De PvdA keerde zich in 2010 tegen de Kunduz-missie, omdat de partij een jaar eerder de coalitie met het CDA had opgeblazen wegens hoogoplopende meningsverschillen over een langer verblijf in de zuidelijke provincie Uruzgan.
Hennis en haar NAVO-collega’s hebben op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wel al in grote lijnen vastgesteld hoe een nieuwe missie eruit moet zien na 2014, wanneer de internationale stabilisatiemacht ISAF zal zijn vertrokken uit Afghanistan. Het gaat om een veel kleinere operatie dan de huidige. Zónder gevechtstaken, beklemtoonde Rasmussen. De missie richt zich op het hogere echelon van het Afghaanse leger en de politie en wordt in NAVO-jargon samengevat als TAA: training, advisering en assistentie.
Volgens de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel (Republikein) zal zijn land verreweg het grootste deel van de troepenmacht leveren. Hij prees Duitsland en Italië die zich naast de VS bereid hebben getoond een leidende rol te spelen. Duitsland heeft gemeld dat het 600 tot 800 man wil leveren vanaf 2015 en zou graag zien dat Nederland meedoet.
Binnen defensie hopen velen op een nieuwe opdracht in Afghanistan of een ander conflictgebied, nadat een Nederlandse poging om mee te doen aan de Europese trainingsmissie in Mali onlangs mislukte. Nederland delfde het onderspit in het overaanbod van andere landen.
Militairen vrezen dat zij nog harder zullen worden getroffen door bezuinigingen als defensie niet enkele zichtbare missies aanhoudt.
Het door Nederland gefinancierde ontwikkelingswerk blijft doorgaan in Kunduz. ‘Vrouwen in Afghanistan kunnen rekenen op meerjarige steun vanuit Nederland’, zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking eerder.
bron: De Volkskrant