14 juli, 2024
DefensieNederland en België gaan samen luchtruim bewaken

Nederland en België gaan samen luchtruim bewaken
N

Minister Jeanine Hennis en haar Belgische ambtgenoot Pieter de Crem hebben woensdag 23 oktober in Brussel een Letter of Intent (LoI) ondertekend over de gezamenlijke bewaking met jachtvliegtuigen van het luchtruim van de Benelux. Met de ondertekening geven de bewindslieden aan op korte termijn een formeel verdrag tot samenwerking op te zullen stellen. 

In de nota ‘In het belang van Nederland’ van 17 september 2013 is gemeld dat België en Nederland gezamenlijk de bewaking van het luchtruim van de Benelux willen garanderen, in het bijzonder ten aanzien van de quick reaction alert (QRA) en bij bestrijding van luchtvaartterrorisme (Renegade-taken).

Deze intentieverklaring effent de weg voor een verdrag om deze samenwerking vast te leggen. De LoI bouwt voort op de ministeriële verklaring van de Benelux-ministers van Defensie van 18 april 2012. Na deze Benelux-verklaring hebben de luchtmachten van België en Nederland vastgesteld dat er geen technische of operationele belemmeringen voor samenwerking zijn. Beide landen gaan aan de slag met de opstelling van het verdrag, waarbij Luxemburg nauwgezet over de vorderingen wordt geïnformeerd.

In overeenstemming met de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen zal de Tweede Kamer der Staten-Generaal bij het verdrag worden betrokken. België en Nederland verwachten dat de samenwerking in 2016 een feit is.

Bron: mindef

 

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: