30 mei, 2024
DefensieNederland bewaakt luchtruim Benelux

Nederland bewaakt luchtruim Benelux
N

Nederlandse F-16’s bewaken 4 maanden het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Vliegbasis Leeuwarden nam de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) vandaag over van de zuiderburen. Nederland is daarmee voor de eerste keer verantwoordelijk voor de bewaking van het hele Benelux-luchtruim.

Het AOCS Nieuw Milligen houdt het Nederlandse luchtruim en NAVO verantwoordelijkheidsgebied 24/7 in de gaten. In België gebeurt dat door het CRC in Glons. 2 jachtvliegtuigen staan permanent paraat. De toestellen hangen bij een alarmering binnen enkele minuten in de lucht. Bijvoorbeeld om een vliegtuig te onderscheppen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Het land waar het gevaar zich voordoet geeft de opdracht.

België en Nederland vervullen de QRA-taak sinds 1 januari 2017 afwisselend. De QRA-taak wordt in Nederland afwisselend verzorgd door de vliegbases Leeuwarden en Volkel. De samenwerking zorgt voor belangrijke besparingen.

Het eerste land dat in aanraking kwam met de veranderde luchtvaartregels was Turkije. Nederland weerde 10 maart jl. de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu. Het kabinet deed dat door de landingsrechten voor zijn vlucht naar Rotterdam in te trekken. Daardoor was ook het Belgisch luchtruim gesloten waardoor de minister moest uitwijken naar Frankrijk.

Luxemburg beschikt overigens niet over jachtvliegtuigen.

Bron: Mindef

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: