17 juli, 2024
DefensieNederland aansprakelijk in Srebrenica-zaak!

Nederland aansprakelijk in Srebrenica-zaak!
N

De Staat der Nederlanden is aansprakelijk voor de door van drie moslimmannen na de val van Srebrenica (11 juli 1995). Na de val van de enclave hadden de Verenigde Naties (VN) geen controle meer over Dutchbat III, maar viel het handelen van de militairen aldaar onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Staat.

De Hoge Raad moet dan ook het beroep wat de Nederlandse Staat tegen een eerdere uitspraak opnieuw verwerpen. Advocaat-generaal P. Vlas adviseert de Hoge Raad daarom de cassatie van de Staat te verwerpen. Nederland stapte als gedaagde naar de Hoge Raad nadat het gerechtshof in hoger beroep had bepaald dat de Staat aansprakelijk is voor de door van de drie mannen.

Het advies van Vlas is niet bindend, maar wel leidend voor de Hoge Raad. Of de Hoge Raad op 6 september 2013 ook zal oordelen dat ze het advies opvolgt, is volgens de advocaat van de mannen koffie dik kijken. De zaak werd indertijd aangespannen door Hassan Nuhanovic, tolk van Dutchbat, die zijn vader en broer verloor en de nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic van Dutchbat.

dutchbatDe slachtoffers werden van de compound (Potočari) van Dutchbat gestuurd en vielen daardoor direct in handen van het Bosnisch/Servisch leger van generaal Ratko Mladic en werden in de omgeving vermoord. Het uitgedunde Nederlandse Bataljon bleek niet in staat de enclave te beschermen. Zeker 7000 (bron NIOD) moslimmannen en jongens werden gedood.

Vanaf 2002 (11 Jaar!!!) staat de advocaat de mannen al bij. Oordeelt de Hoge Raad in september dat ze het advies opvolgt dan is de zaak afgedaan en start de schadevergoedingsprocedure.

Bron NRC handelsblad
Nu.nl

Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: