22 mei, 2024
DefensieNATRES krijgt medaille

NATRES krijgt medaille
N

Voor zijn verdienstelijke rol binnen de krijgsmacht krijgt het Korps Nationale Reserve (NATRES) op 11 april de Prins Mauritsmedaille uitgereikt. Dit gebeurt onder publieke belangstelling bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg tijdens de eerste grote korpsbeëdiging van nieuwe militairen. Deze groepsonderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger (KNVOL) bestaat sinds 1935. De Prins Mauritsmedaille wordt uitgereikt aan korpscommandant kolonel Gerard van der Thiel door de voorzitter van de KNVOL generaal (b.d.) Striek.

De medaille, die is ingesteld op 6 juli 1935, wordt als draagmedaille jaarlijks door de KNVOL toegekend aan personen of organisaties, zowel binnen als buiten de krijgsmacht, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de krijgsmacht. De meest recente uitreiking was in 2012 toen generaal Peter van Uhm de eer ten deel viel. Voor het Korps Nationale Reserve is het een mooie bekroning tijdens zijn 100 jarig jubileumjaar.

Reservisten hebben vaak een civiele baan. Daarnaast zetten zij zich parttime in voor Defensie. Er zijn 2 soorten taken voor reservisten: militaire en specialistische. Daarom maakt Defensie onderscheid tussen de Reservist Militaire Taken (RMT) en de Reservist Specifieke Deskundigheid (RSD). Reservisten krijgen een steeds belangrijkere taak. Beroepsmilitairen voeren de gebruikelijke taken uit en bij extra personeelsbehoefte of tekorten zet Defensie reservisten in. Defensie telt in totaal zo’n 6.000 reservisten.

Dit korps van de Koninklijke Landmacht, met in totaal 3.000 actief dienende reservisten, bestaat uit drie Natresbataljons (één in elke gevechtsbrigade), vier Natopsgroepen en de Fanfare Korps Nationale Reserve. Deze militairen oefenen geregeld en vervullen hun functie voor vrede en veiligheid naast een burgerbaan of studie. Tot augustus 2015 viert het korps zijn eeuwfeest, want zijn voorloper de Vrijwillige Landstorm werd op 4 augustus 1914 opgericht bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingtaken in Nederland.

Jaarlijks leggen ruim nieuw toegetreden 400 militairen van het Korps Nationale Reserve de eed of belofte af op het vaandel van het Korps Nationale Reserve. Dit gebeurt op diverse locaties in het land. Vanwege het 100-jarig korpsjubileum vindt op 11 april de eerste landelijke korpsbeëdiging plaats. Tijdens deze grote ceremonie worden 75 nieuw toegetreden reservisten beëdigd, afkomstig uit geheel Nederland.

Bron: mindef
Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: