30 november, 2022
DefensieMolensteen Joint Strike Fighter

Molensteen Joint Strike Fighter
M

De Algemene Rekenkamer heeft deze week duidelijk laten zien dat Nederland contractueel vastzit aan het megaproject Joint Strike Fighter.

De keuze is niet meer of we wel of niet doorgaan! De keuze die nu gemaakt moet worden is,  hoe kan Defensie de financiële schade zoveel mogelijk beperken zonder dat de operationele inzetbaarheid van het leger er onder te lijden heeft.

Klem in de gele tram, zo kan je het beste de contracten omschrijven die onder andere getekend werden door (bron KLu) Joep van den Nieuwenhuizen. Hiermee zijn en worden zowel De Koninklijke Luchtmacht maar ook de andere krijgsmachtdelen nu de klos. De Joint Strike Fighter zou het nieuwe gouden kalf worden met miljoenencontracten voor het bedrijfsleven, maar de berekeningen tonen echter aan dat het tegen gaat vallen. Met wellicht nieuwe bezuinigingen voor het gehele defensiewezen. (De ODB vreest voor uitstel van nieuwe projecten en zelfs het (wederom) schrappen van Defensieonderdelen)

De Rekenkamer heeft een aantal situaties uitgezocht. Een eerste optie om uit de testfase te stappen is eigenlijk ondenkbaar gezien de economische belangen die ermee gemoeid zijn. Een tweede optie om door te gaan met de testfase van de JSF heeft noodzakelijk gevolgen voor de slagkracht van de luchtmacht en wellicht ook andere krijgsmachtonderdelen. Van het beschikbare budget kunnen immers maar 56 toestellen worden aangeschaft, ter vervanging van de huidige vloot van 68 F16’s. Een derde optie om te komen tot een keuze voor een ander toestel is eveneens niet interessant. gezien de eerder genoemde belangen.

De Rekenkamer stelt voor dat gezien het huidige budget er hooguit 56 toestellen kunnen worden besteld als vervanging van de F16. De al sterk gereduceerde slagkracht van de huidige vloot straaljagers wordt daarmee nog een keer verminderd met 12 toestellen. En dat heeft serieuze gevolgen voor het defensieapparaat. Bijvoorbeeld de huidige inzet in crisis gebieden kan dan de ijskast in.

Waarschijnlijk regeringspartner en fel tegenstander van de JSF, de PvdA, gaat het hoofdpijn rapport eerst bestuderen. Voor het zomerreces diende de partij een motie in om te stoppen met het project, die vervolgens werd aangenomen. PvdA kamerlid Angelien Eijsink wilde na een besloten briefing niets zeggen over de JSF. Het plan ligt nu op de formatietafel. En de beslissing uitgesteld tot 2015

Huidig minister van Defensie Hans Hillen (CDA) geeft in zijn commentaar aan 56 toestellen expliciete aanpassingen gedaan moeten worden in de operationele doelstellingen van de krijgsmacht. Het project betekent een verdere teruggang van de inzetbaarheid van de luchtmacht. De oorspronkelijke doelstelling om 85 vliegtuigen te bestellen is uit zicht geraakt.

Eerder heeft de ODB gelobbyd voor de F16-block60 als vervanger voor de huidige vloot F16’s. Met deze optie kon 2,7 miljard worden bespaard ten opzichte van de investeringskosten van de JSF. (Krimp zonder Kramp 1) Gezien het rapport van de rekenkamer blijkt ook deze optie daarmee te sneuvelen, aangezien het project, nu blijkt, als een molensteen om de luchtmacht begroting heen hangt.

De ODB spreekt wel zijn zorgen uit over de reductie van het aantal straaljagers en wijst erop dat de belangen van Nederland elders hiermee in het geding dreigen te komen. Daarnaast is het de zoveelste (ongeplande!) bezuiniging op het defensieapparaat, die verder bijdraagt aan een constante onrustige werksituatie binnen de militaire gelederen.

De ODB is niet tegen de JSF als vervanger van de F16 maar is wel tegen de alsmaar stijgende kosten hiervan. Deze kosten leggen een zware wissel op het steeds maar krimpende defensiebudget. Uiteraard gaat dit ten koste van arbeidsplaatsen en arbeidsvoorwaarden bij defensie. Al jaren geeft de minister de militaire vakbonden alleen de keuze hoe deze pijn te verdelen. Dit moet stoppen! Stop de afbraak, begin met opbouw!

17 REACTIES

 1. Het project JSF is al te lang van stapel, nu protesteren is erg gemakkelijk, Daar zijn jullie te laat mee. Terug draaien te duur? Hoe hoog is de prijs als NL besluit hiermee door te gaan. Iedereen heeft het over kostprijs, Niemand praat over de industrie ( arbeidsplaatsen ) Het is kort door de bocht om alleen maar aan NL te denken. Ook Defensie heeft er rekening mee te houden dat de economie uit de slop moet komen. Nu protesteren tegen de JSF is te laat. Denk liever na om zo weinig mogelijk van deze toestellen te kopen. Goedkopere toestellen die eveneens voldoen zijn er rijkelijk.
  Nee dit is typisch weer een idee van het ODB zeuren als het te laat is.

  • Ik volg het project Jsf al vanaf het begin Astrid, vindt jouw reactie goed, maar volgens mij heb jij het stuk niet goed gelezen, of heb jij niet alles goed gevolgd. Ik ken het Odb alleen maar van naam, ik weet hun werkwijze niet, maar in de voorbij gaande maanden heb ik in de media vaker hun protest aangaande het project JSF waar genomen. Maar ik ben het met je eens dat het project al te lang duurt om terug te draaien.

 2. Makkelijk toch gewoon aankopen het kost wel zo’n vliegveld maar daar maalt niemand om. De industie verdiend hieraan en dat is goed.

  • Bonnie & Clyde Bij iedere aankoop is de Industrie van belang. tja het gaat er om dat iedere aankoop van nieuw defensie-materiaal goed door dacht moet gebeuren. Dat de Industrie hier aan verdiend is toch de opzet of zie ik dat verkeerd. Zonder goed functionerende industrie hebben we crisis. Er is nu zoveel geld in de JSF gestoken dat we niet meer terug kunnen! Het is te laat de politiek geeft ons geen keus. Uitstel van beslissing kost miljoenen.

   • Astrid natuurlijk is het goed dat NL hieraan verdiend maar geloof me ik wantrouw de contracten die ze hebben afgesloten. Als dat dezelfde mensen zijn zal ook hier weinig van terecht komen. Het project was al verloren voordat het begon… gesneuveld door eigen vuur!

 3. Astrid, Gaat het jouw alleen om de Industrie? Als Defensie zo verder gaat met geld uit geven aan projecten als JSF blijft er maar weinig geld over voor personeel. Wil jij de burgers straks een overlevingspakket geven bestaande uit een wit vlaggetje?

 4. Wel frappant trouwens, dat in de complete discussie maar weinig oog lijkt te zijn voor de compensatieorders die andere fabrikanten bieden. Ook bij een ander toestel is sprake van industriele participatie. Daarnaast blijkt uit het rekenkamer rapport helemaal niet dat we het toestel moeten kopen. Dat is een foutieve media interpretatie.

  • De Rekenkamer stelt:
   “Het idee dat bij terugtrekken uit het partnerschap het reeds in de JSF geïnvesteerde bedrag als geheel verloren moet worden beschouwd (sunk costs) is onjuist. Volgens de MoU’s en de Medefinancieringsovereenkomst blijft Nederland ook na terugtrekken recht houden op zijn royalty’s, een deel van het ontwikkelingskostenvoordeel en de afdrachten van de industrie.”

   van:
   “De Algemene Rekenkamer heeft deze week duidelijk laten zien dat Nederland contractueel vastzit aan het megaproject Joint Strike Fighter.”
   Is dan ook eigenlijk geen sprake.

  • Omdat Nl mee doet aan het project kunnen ze pas een nieuw toestel ontvangen zodra andere landen die niet mee doen eerst kunnen kopen. Gaat hier puur om wapenhandel

 5. “De Algemene Rekenkamer heeft deze week duidelijk laten zien dat Nederland contractueel vastzit aan het megaproject Joint Strike Fighter”

  Is gewoon niet waar.Dit heeft de Rekenkamer helemaal niet geconcludeerd. Zij stelt:
  “Het idee dat bij terugtrekken uit het partnerschap het reeds in de JSF geïnvesteerde bedrag als geheel verloren moet worden beschouwd (sunk costs) is onjuist. Volgens de MoU’s en de Medefinancieringsovereenkomst blijft Nederland ook na terugtrekken recht houden op zijn royalty’s, een deel van het ontwikkelingskostenvoordeel en de afdrachten van de industrie.”

  • Dan komt het uiteindelijk wel goed Nederland hoeft maar een klein gedeelte van de krijgsmacht op te offeren maar wij krijgen onze poen terug.

   • Een gedeelte van de krijgsmacht op offeren? We hebben bijna niets meer. Tanks worden verkocht, het aantal arbeid-plaatsen wordt met ongeveer 12000 in gekort. Waar wil jij nog meer weg halen?

   • Kop op Oirschot er valt nog genoeg te bij defensie te halen. Ik heb geleerd te vertrouwen op onze generaals die laten ons nooit in de steek

   • Beste marinier Groen wat een hoop onzin zeg. Er kan helemaal niets meer van het budget. Vertrouwen in de generaals….hier zwijg ik over.

 6. Nou ad min de waarheid mag verteld worden, ik vindt dat Marinier Groen inderdaad te veel vertrouwd op de generaals. Als de generaals niet bezuinigen op Jan soldaat worden hun eigen functie’s aan gepakt.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: