22 mei, 2024
DefensieMogelijk chroom-6 op vliegtuigmotoren Pratt & Whitney

Mogelijk chroom-6 op vliegtuigmotoren Pratt & Whitney
M

Op onderdelen van vliegtuigmotoren van vliegtuigmotorenfabrikant Pratt & Whitney is chroom-6 gevonden. Dat heeft de Amerikaanse maker van civiele en militaire vliegtuigmotoren recent aan haar partners, waaronder de Klu, laten weten. Het gaat om resten chroom-6 (‘residuen’). De fabrikant neemt aan dat door de hoge temperaturen bij verbranding chroom-6 kan ontstaan.

Onbekende hoeveelheid

De chroom-6 is aangetroffen op oppervlaktes binnenin de motoren. Het zit dus niet in het materiaal zelf. De fabrikant laat ook weten dat er nog veel onduidelijk is en onderzoekt het ontstaan van chroom-6. Zo is nog niet bekend hoeveel chroom-6 is gemeten, in welke motoren en of er sprake kan zijn van blootstelling. Daarnaast is nog niet duidelijk of het geldt voor motoren van Defensie.

Werkzaamheden opgeschort

Direct na de melding van Pratt & Whitney heeft Defensie de werkzaamheden aan vliegtuigmotoren opgeschort. Inmiddels zijn de werkzaamheden hervat, maar wel met voorzorgsmaatregelen om veilig te werken. Dit geldt niet alleen bij werkzaamheden aan motoren afkomstig van Pratt & Whitney, maar voor de zekerheid voor alle vliegtuigmotoren die Defensie heeft.

Eigen onderzoek

Defensie heeft meer informatie opgevraagd bij Pratt & Whitney en andere partijen. Dit om helder te krijgen om welke motoren het gaat om meer te weten te komen over de intensiteit en verschijningsvorm van de chroom-6-vervuiling. Ook gaat Defensie, samen met het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid, zelf onderzoek doen. Hiervoor staan zij in nauw contact met de US Airforce.

Veilig werken

Het onderhoudspersoneel van het Logistiek Centrum Woensdrecht en op de vliegvelden moet bij onderhoud aan vliegtuigmotoren werken volgens ‘Veilig werken met chroom-6’. Deze defensieaanwijzing is bedoeld om de risico’s te beheersen bij werk waar sprake kan zijn van blootstelling aan chroom-6.

Informatie

Uiteraard wordt het onderhoudspersoneel op de hoogte gehouden over de voortgang van aanvullend onderzoek. Pratt & Whitney verwacht hier uiterlijk 30 juni 2020 resultaten van te kunnen melden.

Tekst: MinDef
Afbeelding: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: