25 september, 2022
DefensieMinister Wil Twee Miljard Extra Voor Defensie?

Minister Wil Twee Miljard Extra Voor Defensie?
M

Minister van defensie  Jeanine Hennis (VVD) wil de komende jaren structureel 2 miljard euro extra voor Defensie. Dat is nodig om uit te komen op het gemiddelde van de Europese NAVO-landen. Dat zei Hennis zaterdag 19 maart jl. in het NPO Radio1-programma Kamerbreed. Hennis houdt dit gemiddelde aan als “logisch richtpunt”.

“En dat hoeft echt niet in één jaar”, zei de minister. Volgens haar moet Nederland zich, bijvoorbeeld ook bij een volgende formatie, in ieder geval gaan richten op dat gemiddelde. Het Europees gemiddelde is 1,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het bedrag dat we met zijn allen verdienen. Nederland besteedt nu 1,13 procent van het bbp aan de strijdkrachten. Het laagste niveau sinds 200 jaar.

Onder de vorige kabinetten Balkenende 1 t/m 5 en onder Rutte 1 en 2 werd Defensie gedwongen om structureel ongeveer 2,5 miljard euro te bezuinigen. De laatste drie jaren is er weer (te weinig) extra geld bijgekomen, oplopend tot slechts 600 miljoen euro. Voor 2017 hoopt Hennis ook al op meer geld voor het geplaagde ministerie vanuit Financiën.

Hennis zei dat ze binnenkort weer met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën om de tafel gaat om over extra geld te praten.

Mening ODB
De ODB juicht de herziene visie van de minister toe. Maar in het licht van de grote NAVO bijeenkomst in Warschau (8-9 juli) en de naderende Tweede Kamer verkiezingen in 2017 (zo niet eerder) lijkt het eerder een reactie op de bittere kritiek van onze NAVO partners en alvast een verkiezingsstunt voor de VVD achterban. Eerst zien en dan pas geloven!

De ODB waarschuwt al vanaf de oprichting in 2005 dat de ingezette “vernieuwingen” niet zaligmakend zijn en dat ernst moet worden gemaakt met broodnodige investeringen in personeel en materieel bij Defensie.

bron: Mindef/NPO/Redactie

 

9 REACTIES

  1. Ik geloof er helemaal niks van. Alle ministers roepen dat ze meer geld willen hebben, en dan staat defensie altijd achteraan in de rij bij deze meneer Dijsselbloem. Ketelmuziek van de VVD die ongelooflijk veel boter op hun hoofd hebben

  2. Hennis is een kletsmajoor die defensie naar de klote heeft geholpen. Alleen het grootkapitaal profiteerd van dit soort kabinetten. foei

    • Inderdaad Klaas dit is een lesje hoe praat ik mezelf schoon want het gaat helemaal verkeerd, nog een half jaartje en deze minister is een waardige opvolger van Eurlings, Opstelten, Teeven en Weekers

  3. Hennis gaat de geschiedenis in als de minister die de landmacht verkwanselde aan de Duitsers en onze soevereiniteit op het spelzette. Ga maar lekker gebakjes eten in Polen dat heb je dik verdiend.

  4. Zakkenvullerij aan de top en de werkvoer wordt gestript. Hennis kan nu solliciteren bij Aegon daar kan je pas geld naar binnen harken allemaal ex-vriendjes van de VVD

  5. Zo jammer dit, lees in de krant dat de helft van alle landmacht materieel niet rijdt, de helft van de vloot ligt ook tegen de kant. Onderdelen tekort, personeel tekort. De minister wou 4 LCF-en tegelijk in de vaart hebben, drie is de max en eigenlijk is dit al niet meer haalbaar. Personeel wordt van boot naar boot gestuurd om de personele gaten op te vullen. Ervaring bij de technische dienst rent de dienst uit, de uitzenddruk en gebrek aan onderdelen, een stagnerend salaris zijn de grootste beweegredenen om de dienst uit te gaan. Ja er moet wat gebeuren, jammer dat dit 10 jaar geleden had moeten zijn ipv nu, zo vlak voor de volgende verkiezingen.

  6. Jullie kunnen zeggen wat jullie willen maar Jeanine gaat zorgen dat het voor mekaar komt ik heb daar een rotsvast vertrouwen in. Deze twee miljard per jaar extra komen er gewoon de politiek niet alleen de regeringspartijen zien heus wel dat het wat moeilijker gaat bij Defensie.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: