24 juli, 2024
DefensieMinister Wil Twee Miljard Extra Voor Defensie?

Minister Wil Twee Miljard Extra Voor Defensie?
M

Minister van defensie  Jeanine Hennis (VVD) wil de komende jaren structureel 2 miljard euro extra voor Defensie. Dat is nodig om uit te komen op het gemiddelde van de Europese NAVO-landen. Dat zei Hennis zaterdag 19 maart jl. in het NPO Radio1-programma Kamerbreed. Hennis houdt dit gemiddelde aan als “logisch richtpunt”.

“En dat hoeft echt niet in één jaar”, zei de minister. Volgens haar moet Nederland zich, bijvoorbeeld ook bij een volgende formatie, in ieder geval gaan richten op dat gemiddelde. Het Europees gemiddelde is 1,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het bedrag dat we met zijn allen verdienen. Nederland besteedt nu 1,13 procent van het bbp aan de strijdkrachten. Het laagste niveau sinds 200 jaar.

Onder de vorige kabinetten Balkenende 1 t/m 5 en onder Rutte 1 en 2 werd Defensie gedwongen om structureel ongeveer 2,5 miljard euro te bezuinigen. De laatste drie jaren is er weer (te weinig) extra geld bijgekomen, oplopend tot slechts 600 miljoen euro. Voor 2017 hoopt Hennis ook al op meer geld voor het geplaagde ministerie vanuit Financiën.

Hennis zei dat ze binnenkort weer met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën om de tafel gaat om over extra geld te praten.

Mening ODB
De ODB juicht de herziene visie van de minister toe. Maar in het licht van de grote NAVO bijeenkomst in Warschau (8-9 juli) en de naderende Tweede Kamer verkiezingen in 2017 (zo niet eerder) lijkt het eerder een reactie op de bittere kritiek van onze NAVO partners en alvast een verkiezingsstunt voor de VVD achterban. Eerst zien en dan pas geloven!

De ODB waarschuwt al vanaf de oprichting in 2005 dat de ingezette “vernieuwingen” niet zaligmakend zijn en dat ernst moet worden gemaakt met broodnodige investeringen in personeel en materieel bij Defensie.

bron: Mindef/NPO/Redactie

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: