21 juni, 2024
DefensieMinister dient ontslag in bij de koning

Minister dient ontslag in bij de koning
M

Minister Ank Bijleveld-Schouten (CDA) heeft 17 september 2021 haar ontslag ingediend bij de koning.

Op het ministerie in Den Haag lichtte de minister haar besluit toe met de volgende verklaring:

‘Afgelopen woensdag is er een lang en belangrijk debat geweest over het verloop van de crisis in Kabul. Gisteren is er gestemd over een aantal moties. Ik wil niet verhelen dat ik verbaasd was over de gevolgen. Ik heb mijn eigen afweging gemaakt.

Ik wilde doorgaan om de taak af te maken waar ik voor sta, voor de mannen en vrouwen die in de frontlinie staan. En om de opdracht te voltooien om de tolken die nog in Afghanistan zijn en op ons rekenen in veiligheid te brengen. Dat is de verantwoordelijkheid die ik voel. Die verantwoordelijkheid wilde ik waarmaken.

Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden. Daardoor kan ik niet meer op een goede manier de verantwoordelijkheid dragen voor mijn mensen. Mensen die hun werk met passie doen, in dienst van de samenleving. Ik wil niet dat ik hun belangrijke werk in de weg sta.

Ik heb mijn partijleider en de minister-president laten weten dat ik daarom zijne majesteit de Koning zal vragen mij ontslag te verlenen. Ik wil hier mijn collega’s in het kabinet danken voor de samenwerking de afgelopen jaren. En natuurlijk mijn gezin, dat mij altijd heeft gesteund. Maar vooral wil ik mijn mensen bedanken. De militairen in binnen- en buitenland, de burgermedewerkers, de Commandant der Strijdkrachten en de secretaris-generaal.

Ik laat hen echt met pijn in het hart achter. Zij verdienen het beste en alle steun.

Ik dank u wel.’

Grapperhaus waarnemend minister

Minister Ferd Grapperhaus (CDA) treedt op als waarnemend minister tot er een opvolger is gevonden.

Mening ODB

Een juiste beslissing van de minister.

Tekst: Ank Bijleveld / Redactie ODB

Afbeelding: Ministerie / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: