21 juni, 2024
DefensieMilitaire vliegactiviteit boven Nederland

Militaire vliegactiviteit boven Nederland
M

De Koninklijke Luchtmacht start in de eerste week het vliegprogramma voor 2021. Vliegtuigen en helikopters gaan weer dagelijks vliegen. Er wordt meer boven Nederland gevlogen dan normaal. Door corona zijn de mogelijkheden om in het buitenland te oefenen beperkt. De oefeningen en trainingen worden zoveel mogelijk verspreid over de oefengebieden boven Nederland en de Noordzee.

F16 en F35
De jachtvliegtuigen F16 en F35 (JSF) vliegen in een aantal weken zowel overdag als ’s avonds. Van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Dit geldt voor de volgende data:

• 11 januari tot en met 14 januari
• 18 januari tot en met 21 januari
• 8 februari tot en met 11 februari
• 15 februari tot en met 18 februari
• 8 maart tot en met 11 maart
• 15 maart tot en met 17 maart

Op de overige dagen, waaronder alle vrijdagen, vliegen ze alleen overdag. De jachtvliegtuigen vliegen vaak boven zee, maar het is ook nodig in het donker boven land te vliegen. Hiervoor maken ze gebruik van de militaire vlieg- en oefengebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

Helikopters en transportvliegtuigen
De helikopters en transportvliegtuigen oefenen het hele jaar, ook in de avonduren. Tijdens avondvliegen keren de helikopters uiterlijk om 23.00 uur terug op Vliegbasis Gilze-Rijen. Na 22.00 uur wordt er met helikopters niet meer lokaal gevlogen en worden er geen circuitoefeningen boven de vliegbasis uitgevoerd. Wel kunnen helikopters dan nog terugkeren naar de vliegbasis.

Waarom ‘s avonds?
Trainen in de avond is nodig omdat vliegtuigen en helikopters vaak worden ingezet bij duisternis. Om te kunnen vliegen in het donker heeft de vlieger speciale sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogeheten night vision goggles (NVG). Door deze NVG’s ziet de vlieger alles in groentinten. Het zicht is ook beperkt, alsof de vlieger door 2 kokers kijkt. Om dat te kunnen trainen moet het volledig donker zijn.

Oefeningen
Naast de reguliere trainingen zijn er aan het begin van het jaar ook oefeningen gepland.

Op 12, 13 en 14 januari oefent de luchtmacht met de landmacht bij de Marnewaard en op Vlieland. Deze training is nodig om de doelaanwijzers op de grond, de zogenoemde forward air controllers, op het vereiste niveau te houden.

DHC
Van 25 januari tot en met 12 februari oefenen helikopters boven Midden- en Oost-Nederland. Dat gebeurt tussen 09.00 en 22.30 uur. Het gaat dan om de oefening ‘TAC EW’ van het Defensie Helikopter Commando samen met de landmacht. Helikopterbemanning wordt getraind in omstandigheden waar electronic warfare (EW) en het vliegen onder verhoogde dreiging een grote rol speelt.

Meer informatie over deze en andere vliegbewegingen is te vinden via luchtmacht.nl/vliegbewegingen

Tekst: Mindef / redactie ODB
Foto: AVDD / redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: