Dinsdag 29 februari jl. hebben de ministers van Defensie Hans Hillen (CDA) en Pieter de Crem (CD&V) in Den Helder gesproken over verdere samenwerking tussen de krijgsmachten van België en Nederland. Beide bewindvoerders deden dit tijdens hun bezoek aan Admiraliteit Benelux (ABNL) op de marinebasis.
Beide ministers hebben in Den Helder besloten om ook andere samenwerkingsverbanden te onderzoeken. Als voorbeeld werd aangehaald de Belgisch-Nederlandse marine samenwerking (vanaf 1948) die internationaal hoge ogen gooit. Volgens Hillen een mooi export product die samenwerking in Europa als speerpuntbeleid ziet. Nederland en België maken niet alleen mooie plannen maar voeren deze ook echt uit. En wij zijn van plan deze samenwerking verder uit te breiden.
De ministers willen een aantal samenwerkingsverbanden verder onderzoeken zoals:
- samengestelde Quick Reaction Force van F16’s voor bewaking Belgisch en Nederlands luchtruim.
- uitbreiding samenwerking Belgische paracommando’s en Nederlandse eenheden als commando’s en mariniers.
- uitbreiding coöperatie onderhoud wapensystemen.
- vervanging F16
Naast de ministers namen ook leden van de Belgische en Nederlandse Kamercommissie voor Defensie een kijkje in het pooling & sharing concept tussen beide marines. Belgische en Nederlandse marinemensen worden gezamenlijk opgeleid en het onderhoud van marineschepen wordt onderling uitbesteed. Zo worden de Nederlandse mijnenjagers in het Belgische Zeebrugge onderhouden en de Belgische M-fregatten in Den Helder. Beide landen zijn bezig met de introductie van de NH90-helikopter.
België sluit een overdracht van soevereiniteit van zijn leger in de toekomst niet uit nu de Belgische en Nederlandse strijdkrachten nog nauwer gaan samenwerken Uiteindelijk moet er een Belgisch-Nederlands eskadron of eenheid komen die onder één gemeenschappelijk commando staat. De Crem pleitte voor verdere integratie wat tot grotere efficiëntie kan leiden.
De Nederlandse en Belgische marine werken al decennia nauw samen bij de operationele gereedstelling van de vloot, het onderhoud en de verschillende opleidingstrajecten. Bovendien voeren beide landen al 15 jaar een geïntegreerd operationeel commando. Binnen Europa is dit de verst gevorderde samenwerking op defensie gebied.
Bron: Mindef
Redactie ODB
Wikipedia: ABNL