16 april, 2024
DefensieMilitaire helikopters trainen zandlandingen

Militaire helikopters trainen zandlandingen
M

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht oefenen van 17 augustus tot en met 4 september in Nederland tijdens oefening ‘HOT’. 

Brown-out

Tijdens deze oefening trainen Chinook en Cougar-transport helikopters ‘brown-out’ landingen; landingen waarbij een grote zandwolk ontstaat. Deze landingsprocedure vergt uiterste precisie en nauwkeurigheid van vliegers omdat het zicht beperkt is en deels ontnomen wordt. 
 

Blijven trainen

“Dit komt tijdens ons werk regelmatig voor”, benadrukt commandant 300 (Cougar) Squadron, luitenant-kolonel Jorik ter Veer.  “Niet alleen in woestijngebieden, maar ook tijdens oefeningen in Europa en zelfs hier in Nederland komen we soms dergelijke situaties tegen. Belangrijk dus om dit te blijven trainen.”

11 luchtmobiel

Dat geldt ook voor de infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade die meedoen aan de oefening. In een stofwolk door een helikopter worden opgepikt of gedropt vergt toch even wat andere vaardigheden.

COVID-maatregelen

Normaal gesproken vindt de oefening plaats in het zuiden van Europa, waar de oefencondities warmte en zand/stof optimaal zijn. Door COVID-maatregelen kunnen essentiële trainingen voor helikopterbemanningen op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland. 

Licenties

Militaire helikopters trainen daarom meer dan normaal in eigen land, zo behouden vliegers hun vaardigheden en licenties om ook in COVID-19-tijden gereed te zijn en blijven voor de grondwettelijke taak van de krijgsmacht.

Zandvlaktes

Komende 3 weken worden de verschillende procedures overdag, maar ook in de avond bij duister (week 36) getraind. Dit gebeurt op verschillende zandvlaktes binnen de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Elburg, Epe, Harderwijk, Leusden, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Soest, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist.

Vliegbewegingen

Defensie spreidt vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Tekst: Redactie ODB
Afbeelding: Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: