20 mei, 2024
DefensieMichiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne operationeel in 2017

Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne operationeel in 2017
M

De nieuw te bouwen marinierskazerne in Vlissingen wordt volgens de planning in 2017 in gebruik genomen. Het onderkomen krijgt de naam Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne. De huidige Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn en het ook gebruikte Logistiek Complex Maartensdijk worden afgestoten en verkocht.

De exploitatielasten van de nieuw te bouwen kazerne zijn beduidend lager dan die van een gerenoveerde Van Braam Houckgeestkazerne. Het financiële voordeel loopt op tot structureel € 2,7 miljoen per jaar vanaf 2026. Daarnaast vormt de goede bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer en de ligging aan de haven met mogelijkheden voor roll on/roll off mogelijkheden extra pluspunten.

De nieuwe kazerne wordt gebouwd op de locatie Buitenhaven, naast de bestaande marinekazerne Vlissingen. Met 70 hectare is hier meer dan voldoende ruimte beschikbaar om het volledige Mariniers Trainingscommando en de mariniersbataljons, inclusief ondersteuning, opslag en stalling, te huisvesten. Een ander groot voordeel is dat de mariniers hun specialiteit, amfibisch optreden, in de nabijheid van de nieuwe kazerne kunnen beoefenen.

Er komen woon- en werkfaciliteiten voor 1.788 personeelsleden (144 officieren, 658 onderofficieren en 929 manschappen) en onderhoudscapaciteit voor wapens, verbindingsmiddelen en voertuigen. Op en vanuit de nieuwe kazerne worden de opwerkactiviteiten van het Korps uitgevoerd. Ongeveer 28 weken voor oefeningen en trainingen in Nederland en 18 weken in het buitenland.

Mariniers naar Zeeland

Intern komen er 2 schermenschietbanen, van 300 en van 25 meter en een klein kaliber wapensimulator. Defensie is daarnaast aangeboden om gebruik te maken van het Trainingscentrum (brandweer) in Vlissingen. Overige oefengebieden in de nabijheid zijn:

  • Rammekenshoek/Ritthemse Bos (op loopafstand)
  • Domburg/Oostkapelle (amfibisch, op 15 km afstand)
  • Banjaard/Veerse meer (amfibisch, op 25 km afstand)
  • Mosselbanken/Braakman (op 35 km afstand)
  • Neeltje Jans (op 35 km afstand)
  • Westerschouwen (op 45 km afstand)
  • Vliegveld Nieuw Haamstede (op 55 km afstand)

De nieuwe kazerne is vernoemd naar de beroemde Hollandse admiraal en grondlegger van het korps zeesoldaten. De in Vlissingen geboren De Ruyter besloot in 1665, samen met raadspensionaris Johan de Witt, tot de oprichting van het korps.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: