29 mei, 2024
DefensieMeteo Woensdrecht Ondersteunt NRF

Meteo Woensdrecht Ondersteunt NRF
M

Voor het eerst in de geschiedenis is de Nederlandse Defensie Meteo de komende twee jaar lead nation in de Nato Response Force. Voor iedere oefening of inzet van de internationale reactiemacht levert de Joint Meteorologische Groep (JMG) weersverwachtingen vanuit de weerkamer op vliegbasis Woensdrecht. Nederland lost hiermee aanstaande woensdag 13 januari de Verenigde Staten af.

Reeds vorig jaar zijn de eerste voorbereidingen al getroffen. Commandant JMG luitenant-kolonel Douwe Minnema: “Dankzij onze slimme geautomatiseerde systemen en kennis van dien, zijn wij in geval van inzet van de NRF razendsnel in staat, meteorologische en oceanologische producten te verzorgen. Op elk moment, waar ook ter wereld.”

Het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) verzocht de JMG deze taak te vervullen. Landen als de VS, Engeland en Frankrijk gingen hen voor. Per etmaal worden enkele duizenden meteorologische en oceanografische producten voor de NRF geproduceerd. Een goede weersverwachting is nodig om een commandant een weloverwogen beslissing te laten maken in bijna iedere (gevechts)situatie. Voor de Nederlandse krijgsmacht is de JMG tevens regulier inzetbaar. De weerkamer is 24/7, 365 dagen per jaar operationeel.

De snelle reactie-eenheid van de NAVO is snel en wereldwijd inzetbaar. Het bestaat uit land-, lucht-, zee- en speciale strijdkrachten. Het beschikt over zo’n 15.000 tot 20.000 gevechtstroepen. De eenheid moet binnen 5 dagen wereldwijd inzetbaar zijn voor een minimale duur van 30 dagen. Ook Nederland levert hiervoor jaarlijks een bijdrage.

Bron: Ministerie van Defensie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: