17 juli, 2024
DefensieMeldpunt Na Publicatie Namenlijst Ex-Mivd'ers

Meldpunt Na Publicatie Namenlijst Ex-Mivd’ers
M

Het ministerie van Defensie heeft een meldpunt ingericht voor oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) omdat hun namen op internet werden verspreid. Dat heeft minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag op Kamervragen laten weten.

De namen kwamen in de openbaarheid nadat Stichting Argus (begin 2015) exemplaren met toestemming van de toenmalige Secretaris Generaal Erik Akerboom, van het MIVD-personeelsblad “Ingelicht” op zijn website had geplaatst. Defensie had deze edities zelf aan de stichting gegeven. Maar de namen van de medewerkers waren niet zwart gemaakt.

Naast namen staan in het blad ook functies en foto’s van medewerkers. Zoiets kan een veiligheidsrisico worden indien defensiepersoneel ingezet bij succesvolle operaties in het verleden, worden herkend, of dat operationele lijnen en werkwijze gecompromitteerd kunnen worden. Volgens het ministerie zijn geen fouten gemaakt omdat het personeelsblad immers niet geheim was en breed binnen Defensie is verspreid.

Ingelicht verscheen tussen 2000 en 2011 in een oplage van 1500 exemplaren en 60 uitgaven. In die tijd werd volgens de minister veel nadruk op openheid gelegd. Het blad moest zorgen voor meer draagvlak voor de MIVD onder het personeel. De MIVD werd in 2002 gevormd uit drie verschillende militaire inlichtingendiensten (MARID, LAMID en LUID)

In het blad staat onder andere vermeld welke MIVD’er verantwoordelijk was voor het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten, wie de leiding had over de afluisterinstallatie in het Friese Burum en wie als commandant betrokken was bij ondervragingen in Irak. Binnen de MIVD geldt deze informatie echter als zeer gevoelig. De directeur van de dienst, zo valt te lezen in Ingelicht, is namelijk ‘de enige MIVD’er die niet geheim is.’

De MIVD heeft intussen wel met Stichting Argus overlegd om de persoonsgegevens alsnog te verwijderen. Maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid, aldus de minister. Opmerkelijk is dat de AIVD al in 2008 haar zorgen uitsprak over het blad Ingelicht, dat vol personeelsgegevens staat, maar – dit in tegenstelling tot het personeelsblad van de AIVD zelf – niet is gerubriceerd als staatsgeheim.

De oud-medewerkers kunnen bij het meldpunt terecht voor vragen en advies. “Indien er (be) dreigingen ontstaan, zullen passende maatregelen worden genomen”, schrijft de bewindsvrouw. Er zijn nog geen gevallen bekend van bedreiging, voegde ze eraan toe. Iedereen die ooit is geïnterviewd, genoemd of op een andere manier betrokken is geweest bij Ingelicht en hier vragen over heeft, kan per e-mail contact opnemen: ingelicht.bs@mindef.nl.

bron: Mindef/Volkskrant/AD/Parool/redactie

 

 

 

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: