23 april, 2024
DefensieMeer Marines Voor Amfibische Samenwerking

Meer Marines Voor Amfibische Samenwerking
M

Het European Amphibious Initiative (EAI), de Europese samenwerking op amfibisch gebied, is 8 mei jl. met 6 nieuwe landen uitgebreid. In Napels zetten Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Verkerk en zijn 11 collega’s hun handtekening onder de Declaration of Intent (DOI) die de samenwerking uiteindelijk regelt.

De uitbreiding is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van Europese amfibische samenwerking, waarin Nederland absoluut een kartrekker is. Het doel is een verbetering van de Europese amfibische capaciteiten. Door de afspraken over samenwerking kunnen andere landen bijvoorbeeld gebruik maken van elkaars amfibische faciliteiten, zoals joint support ship Zr.Ms. Karel Doorman.

Naast de 5 initiatiefnemers Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, doen nu ook België, Denemarken, Duitsland, Finland, Portugal en Turkije mee.

De Duitse vlootcommandant Kommandeur Thomas Jugel bracht eerder dit jaar al een bezoek aan de Nieuwe Haven in Den Helder en de Joost Dourleinkazerne op Texel en voerde verkennende gesprekken met commandeur Peter Lenselink over uitbreiding en verdieping van samenwerking Nederland en Duitsland op het gebied van amfibische operaties.

De ministers van Defensie van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje ondertekenden op 5 december 2000 de intentieverklaring voor het EAI. Dit document is het juridische en politieke raamwerk voor nauwere samenwerking bij amfibisch optreden.

Bron: MinDef
Foto: NATO Brussel/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: