18 mei, 2024
DefensieMeer Libanonveteranen Eisen Schadevergoeding

Meer Libanonveteranen Eisen Schadevergoeding
M

Meer dan vijftig oud-militairen eisen een schadevergoeding van Defensie voor de trauma’s zoals PTSS die ze hebben overgehouden aan een VN-missie in Libanon.  Dat meldde RTV Noord vrijdag 8 januari jl.

Zij doen dit, aldus de zender, nadat een Groningse militair, Christian Kriznaric uit Bellingwolde, na 10 jaar van procederen is geslaagd een flinke schadevergoeding bij Defensie af te dwingen. De groep oud-militairen verwijt, net als Kriznaric, dat Defensie geen goede nazorg heeft geleverd nadat zij psychische problemen overhielden aan hun uitzending naar Libanon. Meer dan driehonderd UNIFIL-militairen kregen hier na hun uitzending mee te maken.

Volgens het Algemeen Dagblad heeft Defensie erkend dat de hulpverlening in de jaren tachtig niet zo goed was als nu. De Centrale Raad van Beroep achtte het bewezen dat er een groot gebrek aan zorg was vóór, tijdens en na de uitzending. Het ministerie voegde daar met klem aan toe dat wel degelijk hulp is aangeboden aan veteranen als zich gezondheidsklachten zouden voordoen. Feit is dat de zorg pas op gang kwam in 2007.

De Utrechtse advocaat Vincent Dolderman gaat de zaak in behandeling nemen. Naar eigen zeggen krijgt hij nog elke dag nieuwe aanmeldingen van getraumatiseerde veteranen binnen. Volgens Dolderman kan Defensie een enorme miljoenenclaim verwachten.

Tot nu toe weigert Defensie schadeclaims uit te betalen aan getraumatiseerde oud-militairen. Er liggen ruim 350 dossiers (ook uit andere brandhaarden) op de plank.

Mening ODB

Een uiterst triest dossier waar zo snel mogelijk een oplossing voor gevonden moet worden. Het is niet alleen pijnlijk voor de veelal oud-militairen maar ook voor hun familieleden die een ware martelgang (zeker financieel) moeten maken via vele rechtszaken om in aanmerking te komen voor gerechtigheid, hulp en erkenning.

Is daar niet een uitdrukking voor: Goed werkgeverschap?

bron: NU.nl/AD/RTVNoord/redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: