23 juli, 2024
DefensieMedaille parade bij terugkeer Zr.Ms. Evertsen

Medaille parade bij terugkeer Zr.Ms. Evertsen
M

Twee schepen van de Koninklijke Marine zijn zaterdag 31 mei jl. onder een stralende zon teruggekeerd in Nederland, na maandenlange missies in de Golf van Aden en in het Caribisch gebied. Namens de ODB was de voorzitter Erik Jurriëns in Den Helder aanwezig bij de medaille uitreiking.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen heeft 4 maanden piraterij bestreden in de Golf van Aden en is weer terug in zijn  thuishaven Den Helder. Het patrouilleschip (OPV)  Zr.Ms. Zeeland was wachtschip in het Caribisch gebied en bestreed  vier maanden lang o.a. de drugssmokkel De Zeeland meerde deze zaterdag af in Vlissingen.

Beide  schepen werden opgewacht door een grote groep familieleden, vrienden, en genodigden. Vooral aan de kade in Den Helder was het behoorlijk druk, aldus defensievoorlichting.

De Evertsen nam sinds 10 februari deel aan de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield. Het fregat begeleidde o.a.koopvaardijschepen die kwetsbaar zijn voor aanvallen van piraten en hielp de Seychellen zodat dat land piraterij beter kan bestrijden. Het schip redde op 21 februari acht opvarenden van een omgeslagen visserij schip uit Jemen.

De ongeveer 180 bemanningsleden van de Evertsen kregen een herinneringsmedaille opgespeld (voor menig opvarende al voor de vierde maal op rij) door enkele van de genodigden tijdens de uitreikingceremonie, waaronder
generaal majoor der mariniers Rob Verkerk, Stafadjudant Peter Sebel en namens de Tweede Kamer dhr. Foort van Oosten (VVD).

Bron: ANP / Mirjam van Putten / redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: