20 mei, 2024
DefensieMarinevliegkamp Valkenburg tijdelijk open in 2014?

Marinevliegkamp Valkenburg tijdelijk open in 2014?
M

Het gesloten Marinevliegkamp Valkenburg bij Leiden, gaat in maart 2014 enkele dagen open om legerhelikopters te stationeren die worden ingezet om bezoekende wereldleiders te beschermen. 

Dit schrijft De Telegraaf van 31 oktober op basis van bronnen in Den Haag. Op 24 en 25 maart 2014 wordt in Den Haag de Nuclear Security Summit gehouden. Maar liefst 58 wereldleiders worden verwacht, onder wie de Amerikaanse president Obama en zijn Russische ambtgenoot Poetin.

De top over veiligheid is de grootste die ooit in Nederland is gehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) wilde tegenover het dagblad bevestigen noch ontkennen dat vliegbasis Valkenburg weer even opengaat, maar ‘welingelichte bronnen’ binnen Defensie bevestigen dit nieuwsfeit wel. Het zou gaan om een operatie met Nederlandse legerhelikopters vanaf het vroegere marinevliegkamp.

Het luchtruim boven Den Haag wordt rond 24 en 25 maart vier dagen lang hermetisch afgesloten. Een andere aanwijzing dat Valkenburg in maart deel uitmaakt van de beveiliging van de wereldleiders is het feit dat de musical Soldaat van Oranje, die op het terrein wordt opgevoerd, die dagen (heel toevallig) stilligt.

Locatie Valkenburg_06

Marinevliegkamp Valkenburg werd in 2006 gesloten, maar bijna alle faciliteiten zijn tot nu toe grotendeels intact gebleven. De tientallen vliegtuigen met de wereldleiders zelf zullen landen op Schiphol en daar parkeren. Mogelijk wordt ook Rotterdam/The Hague Airport gebruikt.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: