12 juni, 2024
DefensieMarineschepen naar Somalië en Antillen

Marineschepen naar Somalië en Antillen
M

De marineschepen Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Zeeland vertrekken zondag 26 januari uit thuishaven Den Helder. De Evertsen gaat piraterij bestrijden voor de kust van Somalië. De Zeeland wordt de komende maanden ingezet voor counterdrugsoperaties (CD Ops) in het Caribische Gebied.

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen wordt de komende vier maanden voor de antipiraterij missie Ocean Shield in de wateren rond Somalië ingezet. Deze maritieme NAVO missie richt zich primair op het terugdringen van piraterij en het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin. Nederland levert al sinds 2008 een maritieme bijdrage aan de bestrijding van piraterij.

Zeeland (1024x732)Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland wordt de komende vier maanden ingezet als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties en kustwachttaken. Hiervoor wordt het schip zowel voor de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch Gebied ingezet. Het schip heeft in deze periode de beschikking over een Cougar helikopter van de luchtmacht. En route naar het Caribisch Gebied doorloopt de bemanning nog een zogenoemde ‘disaster exercise’ in het Britse Plymouth. Hierin wordt de bemanning voorbereid op het verlenen van noodhulp na een orkaanpassage.

bron: Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: