21 juni, 2024
DefensieMarine Onderschept 2.000 kg Cocaïne

Marine Onderschept 2.000 kg Cocaïne
M

 Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft  in het Caribisch Gebied een vissersschip met 2.000 kg cocaïne onderschept. Het verdachte vaartuig werd gespot door een Amerikaans patrouillevliegtuig, waarop de Groningen koers zette naar het schip.Bij de vissersboot aangekomen, begon het Amerikaanse boardingteam (LEDET) dat aan boord van de Groningen is geplaatst, met het doorzoeken van de boot. De zoektocht werd bemoeilijkt toen de motor van de vissersboot uitviel en het schip water maakte. Hierdoor kwam er grote tijdsdruk op de zoektocht. Na een tien uur durende zoektocht, vond het boardingteam uiteindelijk een verborgen compartiment met daarin 2.000 kg cocaïne. De contrabande en de vijf opvarenden zijn hierop overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De vissersboot is uiteindelijk gezonken.

Begin september verstoorde het patrouilleschip Groningen een drugstransport, waarbij 300 kg cocaïne naar de zeebodem verdween. In augustus onderschepte de Groningen 125 kg harddrugs en in juli 128 kg harddrugs. De laatste keer dat een marineschip een onderschepping deed van meer dan 1.000 kg cocaïne was in 2013 door Zr.Ms. Amsterdam.

Zr.Ms. Groningen vaart momenteel als stationsschip in het Caraibisch Gebied. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugs en SAR operaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caraibisch Gebied. Voor counterdrugsoperaties buiten de territoriale wateren heeft de Groningen een zogenoemd ‘Law Enforcement Detachement’ (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Dit team voert de boardings uit.

Bron MINDEF
dsc_2053
Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: