29 mei, 2024
DefensieMarine oefent in haven Rotterdam

Marine oefent in haven Rotterdam
M

Van het afzoeken van de Maashaven met een duikrobot tot het afspeuren van de romp van een vrachtschip op explosieven. Deze week van 15 tot 19 september beoefent de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine in Rotterdam tal van scenario’s op het gebied van havenbescherming.

In een realistische setting wordt het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten in de haven van Rotterdam. Zo onderzoeken de duikers de scheepshuid van het historische stoomschip Rotterdam en zoekt de Remote Environmental Monitoring System (REMUS) de Rijnhaven af. Deze onderwaterrobot kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee-)bodem in kaart brengen. Het duikpeloton oefent in Rotterdam vanaf het duikvaartuig Zr.Ms. Nautilus, dat met een decompressietank speciaal hiervoor is uitgerust.

Havenbewaking
Bij een verhoogde terroristische dreiging levert de marine duikpelotons voor de bewaking van havens. Een duikpeloton kan objecten, zoals een schip of een stuk haven dat is aangemerkt als potentieel doelwit, beschermen tegen dreigingen. Van het preventief uitvoeren van explosievenonderzoek tot het onder water beveiligen van een object tegen inkomende dreigingen. Om de capaciteit en getraindheid op dit gebied in stand te houden, oefent de eenheid deze week in de haven van Rotterdam.

Derde hoofdtaak
De krijgsmacht moet er staan wanneer dat nodig is. Bij rampen, crises en terroristische dreigingen in Nederland. Dat is een van de hoofdtaken van Defensie. Defensie staat paraat ook tijdens buitengewone omstandigheden zoals overstromingen, grote branden en aanslagen. Veel van de kennis en ervaring doet Defensie op tijdens missies in het buitenland. In Nederland zet Defensie deze specialismen vooral in om andere veiligheidsorganisaties en civiele autoriteiten bij te staan. Denk aan gemeenten, justitie, politie en brandweer.

bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: