26 mei, 2024
DefensieMarine Neemt Deel Aan NK Zonnebootrace

Marine Neemt Deel Aan NK Zonnebootrace
M

Ook dit jaar gaat een groep matrozen van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen (KMTO) met een solarteam de strijd aan in een zonnebootrace. Een team van elf matrozen neemt op 15 en 16 mei deel aan het NK Zonnebootrace in Akkrum. Zij strijden voor een eervolle plaats binnen de V20 standaardklasse.

Gewapend met de ervaringen van vorig jaar, bereidt een nieuwe groep matrozen het solarseizoen 2015 voor. De Mechatronica MBO 3 leerlingen hebben binnen hun opleiding gekozen voor het zonnebootproject. Dit betekent dat zij de afgelopen maanden de KMTO zonneboot ‘Ra’ verder ontwikkelden en innoveerden. De zonneboot van de marine werd door het eerste solarteam in 2014 ingericht en afgebouwd. De nieuwe teamleden hebben onder andere de opdracht gekregen om het stuurgedrag van de boot te verbeteren, de boot lichter te maken en minder vaarweerstand te creëren.

De matrozen van het KMTO solarteam volgen de Mechatronica MBO 3 opleiding die het ROC Kop van Noord-Holland in samenwerking met de marine verzorgt. Binnen deze opleiding kan gekozen worden voor verschillende projecten, waaronder het solarproject. Matrozen in dienst van de Koninklijke Marine worden klaargestoomd voor een functie als servicemonteur bij de technische dienst aan boord van de operationele eenheden. Na afronding van de opleiding volgt bevordering tot korporaal.

De KMTO neemt deel in de V20 standaardklasse. De wijze waarop de zonneboot met name op technisch gebied is ingericht, de samenwerking binnen het team en de besturing van de boot zijn heel belangrijke elementen die uiteindelijk het verschil maken tussen de KMTO Solarboot en de concurrenten die in de zelfde klasse deelnemen.

Vorig jaar nam de KMTO deel aan de Dong Energy Solar Challenge, ’s werelds grootste race met zonneboten. Tijdens deze wedstrijd racete de deelnemers 200 kilometer op zonne-energie. Het team van de Marine eindigde op de derde plaats.

De marine is altijd op zoek naar jongeren met interesse in techniek. De Solar Challenge is een van de uitdagende projecten die binnen de technische opleidingen van de marine ingezet worden. Theorie en praktijk zijn binnen de opleidingen nauw aan elkaar verbonden. Werken bij de Technische Dienst van de Koninklijke Marine betekent verdieping in veel verschillende, oude en nieuwe, technieken.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: