Zr.Ms. Karel Doorman is zondag 21 april uitgevaren om zich volgende maand aan te sluiten bij EU-operatie Aspides in de Rode zee. Daar biedt het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip met een meer dan 250-koppige bemanning tanker- en medische capaciteit.
Chirurgisch team
De eenheid voorziet tot uiterlijk eind augustus andere schepen in de Rode Zee van brandstof. Die hoeven het missiegebied daarvoor dan niet te verlaten. Voor de medische rol zijn een chirurgisch team en een Cougar-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando aan boord.
Economisch belang
De Rode Zee is een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Met de deelname aan Operatie Aspides draagt Nederland bij aan het handhaven van vrije doorvaart.
Economisch belang
Nederland heeft bovendien een direct economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Als dit niet mogelijk is krijgen Nederlandse consumenten mogelijk te maken met grote prijsstijgingen op producten. In het Rode Zeegebied is behoefte aan bevoorradingsschepen en medische capaciteit. Met de inzet van Zr.Ms. Karel Doorman levert Defensie daar een bijdrage aan.
Prosperity Guardian
Naast inzet voor operatie Aspides ondersteunt het marineschip de internationale Operatie Prosperity Guardian. Deze heeft eveneens tot doel veiligheid en vrije doorvaart in het gebied te bevorderen, maar staat onder Amerikaans leiding.
Bestrijden van raketten en drones
Op dit moment neemt Zr.Ms. Tromp deel aan beide operaties, maar met een andere opdracht. Het luchtverdedigings- en commandofregat is ingezet voor het bestrijden van raketten en drones van Houthi’s.
Tekst: MinDef / Redactie ODB
Afbeeldingen: MinDef / Redactie ODB