24 juli, 2024
DefensieLuchtmacht viert 1 juli unieke mijlpaal

Luchtmacht viert 1 juli unieke mijlpaal
L

Op 1 juli staat de luchtmacht stil bij een bijzondere mijlpaal: 100 jaar militaire luchtvaart en 60 jaar Koninklijke Luchtmacht. Hoewel heel 2013 al in het teken staat van dit jubileum, is deze dag speciaal omdat 1 juli 1913 de Nederlandse Militaire Luchtvaartafdeling is opgericht. Met drie evenementen die dag wordt het jubileum gevierd.

’s Ochtends start de dag met de viering van de verjaardag van de Luchtmacht. De Luchtmacht herdenkt dan tevens, bij het monument op de voormalige vliegbasis Soesterberg, degenen die haar dit jaar ontvallen zijn. De ceremonie eindigt met een fly-by van vier F-16’s die de symbolische missing-man-formatie vliegen.

Aan het begin van de middag wordt een replica van het eerste Nederlandse militaire vliegtuig, de Brik, onthuld. De replica staat op de Tammerrotonde in Soest en is gebouwd door leerlingen metaalbewerking van het MBO Utrecht. Het unieke monument is gesponsord door verschillende bedrijven in en rondom Soest en door de Koninklijke Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL). De Brik wordt door de KNVOL aangeboden aan de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Sander Schnitger. De Generaal Schnitger draagt vervolgens de replica over aan de burgemeester van Soest. De overhandiging wordt opgeluisterd door een fly-by van een Spitfire.

Halverwege de middag vindt de sluiting plaats van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM). Het museum sluit zijn deuren om volgend jaar samengevoegd te worden in een nieuw Defensiemuseum dat op de voormalige vliegbasis Soesterberg wordt gebouwd. Met een spectaculaire ceremonie neemt de Luchtmacht afscheid van het MLM.

998251_537386509630880_1675937557_n

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: