24 juli, 2024
DefensieLuchtmacht ondersteunt World Solar Challenge

Luchtmacht ondersteunt World Solar Challenge
L

De Koninklijke Luchtmacht ondersteunt met twee van haar onderdelen het Solar Team Twente tijdens de World Solar Challenge in Australië. De Joint Meteorologische Groep (JMG) levert een weerkundige en het Centrum voor Mens & Luchtvaart (CML) testte de coureurs en voorziet het team van advies. Solar Team Twente komt op 6 oktober uit in de hoogste klasse van ’s werelds grootste zonnerace.

Een van de functies binnen het Twentse team is die van meteoroloog. Hij voorziet het team van actuele weergegevens die vooral betrekking hebben op de zonkracht. Tijdens de race worden hierop tactische beslissingen gebaseerd.

Het CML heeft voorafgaand aan de race de coureurs van het Solar Team Twente geadviseerd over groepsgedrag, voeding, vochthuishouding en procedures. Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen de luchtmacht en de wereld van de zonneracers. De coureurs moeten net als vliegers lange periodes onder extreme omstandigheden alert blijven om veilig topprestaties te kunnen leveren. Tijdens de World Solar Challenge is vooral de hitte een slopende factor.

the_red_engineDe leden van het Solar Team zijn  studenten van Saxion Hogescholen en Universiteit Twente. Ze gaven ruim anderhalf jaar van hun studie op voor het ontwerpen en bouwen van de geavanceerde zonnebolide ‘The RED Engine’ en voor de voorbereiding op de World Solar Challenge. Het team deed al  vier keer eerder mee met de ruim 3000 kilometer lange race tussen Darwin en Adelaide. De laatste keer eindigden de Twentenaren op de vijfde plaats.   De ervaringen van de meteoroloog van het JMG, kapitein Peter Korevaar zijn met ingang van 4 oktober om de andere dag te volgen op http://worldsolarchallenge13.blogspot.nl/.  De blogs zijn ook te benaderen via de Facebook-pagina en twitter account van de Koninklijke Luchtmacht.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: