22 mei, 2024
DefensieLuchtmacht Eindelijk Duidelijkheid

Luchtmacht Eindelijk Duidelijkheid
L

Nederland heeft bevestigd dat het in 2019 8 F-35 Lightning II-toestellen wil afnemen. Afgelopen week is dit met een handtekening in Washington DC bekrachtigd, onder het toeziend oog van het hoofd van het F-35 programmabureau, luitenant-generaal Christopher C. Bogdan. Bij het F-35 project werken bedrijven uit verschillende landen samen aan de ontwikkeling van een nieuw jachtvliegtuig. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin werkt daarbij in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In 2001 startte de ontwikkeling van de F-35. Een jaar later besloot Nederland deel te nemen aan de ontwikkelingsfase en 800 miljoen dollar te investeren. Het partnerschap zorgt voor nauwe industriële betrokkenheid bij de ontwikkeling. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) betrekt daarom de luchtvaartindustrie bij dit programma, waardoor Nederlandse bedrijven kansen kunnen benutten en dat is goed voor de werkgelegenheid.

“Het is goed dat er na ruim 12 jaar politiek debat duidelijkheid is over de opvolger van de F-16”, aldus minister Hennis-Plasschaert. “Dit is het point of no return”. De F-35 Lightning II is een straaljager die voortgekomen is uit het JSF programma. Het is een modern vliegtuig dat voor diverse taken inzetbaar is, Zo kan het bijvoorbeeld ongezien zwaar verdedigde gebieden kan binnendringen (‘stealth’). Diverse vergelijkingen hebben aangetoond dat het toestel voldoet aan de Nederlandse eisen. Het toestel kan de modernste lucht-grond en lucht-lucht bewapening vervoeren. En heeft een geavanceerde radar om zowel lucht- als grondbeelden te maken. “Mannen en vrouwen die op missie zijn gestuurd, moeten kunnen beschikken over het beste materieel. Luchtsteun is daarbij onontbeerlijk en door de goede sensoren van het toestel zal de informatiepositie van militairen op de grond sterk verbeteren.”

In 2008 besloot Nederland mee te doen aan de operationele testfase van de F-35. Net als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor schafte Nederland onder meer 2 testtoestellen aan. Met beide F-35’s worden vliegers en technici opgeleid. Ook test de luchtmacht het toestel en doet zij daarmee de eerste operationele ervaring op. De inzichten die de operationele testfase oplevert zijn ook belangrijk voor de introductie van de F-35 in Nederland. Na afloop van de testfase, in 2018, kan Nederland beide toestellen gebruiken voor zowel training als inzet.

Het kabinet besloot in september 2013 de F-16 te vervangen door de F-35 Lightning II. Het is de bedoeling dat Nederland ten minste 37 nieuwe jachtvliegtuigen koopt.

Bron: rijksoverheid.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: