23 juni, 2024
DefensieLuchtmacht Oefent Boven Marnewaard en Drenthe

Luchtmacht Oefent Boven Marnewaard en Drenthe
L

Van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 1 september oefenen F-16 vliegers van de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) Close Air Support (CAS) missies met eenheden van de Koninklijke Landmacht.

De vluchten vinden in de ochtend en middag plaats boven het oefenterrein van de Marnewaard en in het luchtruim boven Drenthe. Het gaat om ongeveer acht toestellen afkomstig van vliegbasis Leeuwarden die dagelijks oefeningen boven het terrein uitvoeren. Apache gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen nemen de laatste twee dagen eveneens deel aan de oefening.

Op dit moment zit de FWIT in de Air-to-Surface fase van de opleiding. Cursisten beoefenen in deze fase aanvallen op gronddoelen. In een gesimuleerde situatie schakelen de vliegers vijandelijke raketsystemen uit. Een relevante taak, aangezien deze missies de afgelopen decennia veelvuldig hebben plaatsgevonden in uitzendgebieden.

In de tweede week worden eveneens CAS-missies uitgevoerd waarbij de nadruk ligt op het ondersteunen van militairen op de grond. Militaire Joint Terminal Airstrike Controllers (JTAC) geven vanaf de grond per radio aanwijzingen aan de vliegers over de exacte locatie van de aan te vallen doelen. Het is noodzakelijk om deze samenwerking in praktijksituaties te beoefenen om maximaal effectief te zijn tijdens daadwerkelijk inzet.

De FWIT-supervisor licht toe: “Close Air support missies zijn missies waarbij onze vliegers in split second essentiële tactische keuzes moeten maken en mogelijk wapens in moeten zetten. Het is geen geplande vlucht waarbij van te voren duidelijk is wat er moet gebeuren. Er komt erg veel bij kijken om zo’n situatie in vredestijd na te bootsen. Daarom is deze trainingsperiode voor onze vliegers essentieel.”

Een inzetbare krijgsmacht is een geoefende krijgsmacht. Voor gezamenlijk optreden met eenheden van verschillende krijgsmachtdelen is oefening en training noodzakelijk. “Bij deze oefeningen ligt het accent sterk op de samenwerking tussen de militairen op de grond, de Apache gevechtshelikopters en de F-16 jachtvliegtuigen. De luchtmacht heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in conflictgebieden zoals Afghanistan en Irak. Het is essentieel voor de kwaliteit van onze vliegers dat we deze ervaring op peil houden en doorgeven aan onze jongere collega’s,” aldus de supervisor.

Voor de vliegoefeningen zijn tijdelijke gebieden ingesteld.

Bron: Defensie
Foto: Jan-Kees de Meester

 

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: