17 juli, 2024
DefensieLet's Get Connected?

Let’s Get Connected?
L

Smartphones voor iedereen binnen CLSK. Even de agenda checken, mailen of met elkaar afspraken maken via social media. Dat gaat binnenkort een stuk makkelijker. Dan krijgen alle CLSK-medewerkers een nieuwe smartphone ter beschikking: de Samsung S9. 

Voor wie allemaal?
Iedereen die binnen het CLSK is geplaatst. Dus ook een marineman of -vrouw die bij het CLSK werkt. Maar dus niet de luchtmachter die bij DMO is geplaatst. Uitzonderingen zijn ook stagiaires, werkstudenten, leerlingen en reservisten. Dit jaar nog reiken we zo’n 6.000 toestellen uit. Dan zijn er nog zo’n 600 luchtmachters die al een smartphone van Defensie gebruiken. Die ruilen zij in het 1e kwartaal van volgend jaar in voor de Samsung S9.

En waarom eigenlijk…..
“Omdat het bij modern werkgeverschap hoort. Bij veel andere bedrijven is het al heel gebruikelijk dat iedereen een smartphone ter beschikking krijgt gesteld. De luchtmacht wil groeien naar een 5e generatie organisatie waarin mensen flexibel kunnen werken. Dat betekent overigens niet dat iedereen ook ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend bereikbaar moet zijn. Het is een functionaliteit voor medewerkers: tussendoor even een dienstreis in DIDO invoeren of elkaar makkelijk bereiken als er geen Mulan-werkplek in de buurt is. Het wordt gewoon een stuk eenvoudiger.”

“Nee, het is geen cadeautje, goodie of Wiedergutmachung.
Een smartphone is niet meer iets bijzonders.
Het hoort bij de samenleving van deze tijd.”

De telefoon mag ook privé worden gebruikt. Bij het abonnement hoort bellen en sms’en en in de gebruikersvoorwaarden staat wat het maximale dataverbruik is. De telefoon heeft ook een dual-sim mogelijkheid, dus men kan op 1 toestel zowel de privé als de zakelijke simkaart plaatsen. Medewerkers moeten uiteraard wel gepast met de smartphone en het abonnement omgaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling om op vakantie uitgebreid Netflix-series te streamen of de hele camping van een hotspot te voorzien.

Addertjes onder het gras?
“Geen. De telefoon is geen zoethoudertje omdat het arbeidsvoorwaardenakkoord op zich laat wachten. We snappen dat mensen dat misschien denken, omdat de timing toevalligerwijs samenvalt. Maar de behoefte van de smartphone werd in juni al door de Luchtmachtraad gesteld, toen er nog volop werd onderhandeld. Wat verder belangrijk is om te weten is dat het toestel moet worden aangemeld via het mdm-portaal. Dan is de defensiesoftware te downloaden en dus functioneel te gebruiken.”

Bron: De Vliegende Hollander
Foto: Redactie

Mening ODB
Hartstikke goed om iedereen een mobiel te geven, echter …. de ODB heeft (nog) géén soortgelijke geluiden gehoord uit de kringen van marine, landmacht of marechaussee. Zou toch goed zijn om dit over geheel Defensie uit te rollen. Wedden dat de werkgever dan een leuke korting kan bedingen en …. snijdt het mes weer eens aan twee scherpe zijden.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: