23 juli, 2024
DefensieLeeuwarden Heeft Primeur JSF Gevechtsvliegtuigen

Leeuwarden Heeft Primeur JSF Gevechtsvliegtuigen
L

De Vliegbasis Leeuwarden had maandagavond rond de klok 21.15 uur de Europese première van de landing van de eerste twee Joint Strike Fighters (JSF) gevechtsvliegtuigen. Het was wel even wachten want beide vliegtuigen hadden tijdens de transit een uur vertraging opgelopen.

Voor dit evenement hadden ruim duizend spotters en belangstellenden zich met trapjes en camera’s bij de basis opgesteld om de komst van de vliegtuigen te zien en vast te leggen. Minister Jeanine Hennis (Defensie) zat in de begeleidende Gulfstream IV passagiersvliegtuig voor VIP transport die voor de JSF’s uitvloog.

Ruim 75.000 mensen keken naar de landing via de livestream van het ministerie van Defensie.

De JSF’s voeren de komende drie weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16. De vervanging van de Nederlandse F-16 zal vanaf 2019 beginnen.

Daarnaast is in de avonduren door een handvol mensen gedemonstreerd. Deze protestbeweging met het credo ‘Niet in mijn naam’ liet met spandoeken zien het niet eens te zijn met de 4,5 miljard euro die Nederland voor aanschaf van de JSF (de vliegende Fyra) heeft gereserveerd. Nederland koopt 37 toestellen.

Wilt u zelf de JSF bewonderen dan kan dat tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni. Waar de toestellen te bewonderen zijn op het “static”gedeelte.

bron: Nu.NL/Mindef/Redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: