24 mei, 2024
DefensieLandmacht ondersteunt herdenking 70 jaar Market Garden

Landmacht ondersteunt herdenking 70 jaar Market Garden
L

In het jaar dat Market Garden 70 jaar geleden heeft plaatsgevonden en de Koninklijke Landmacht zelf 200 jaar bestaat, levert de landmacht een extra bijdrage aan de activiteiten, die van 12 tot 21 september plaatsvinden om de bevrijding van het zuiden van het land te vieren. Langs de historische route herdenkt de landmacht de gevallenen, legt ze bruggen, organiseert wateroversteken en begeleidt luchtlandingen. In totaal zetten 800 landmacht-militairen van verschillende eenheden zich in voor de herdenking van Market Garden, de coördinatie ligt bij 13 Gemechaniseerde brigade uit Oirschot.

De landmacht ondersteunt een aantal herdenkingsorganisaties die dezelfde route als 70 jaar geleden afleggen met historische voertuigen, door het begeleiden van de historisch colonne tijdens de route en het zorgen voor bergingssteun. Ook bouwt men een Baileybrug in Son waar de voertuigen overheen rijden. Vanaf 12 september verzamelen historische voertuigen op de van Hornekazerne in Weert. De voertuigen komen uit verschillende landen en worden per boot en over de weg vervoerd. In het Belgische Lommel herdenkt de landmacht de gevallenen bij Joe’s Bridge.
In Eindhoven vindt er een fakkeldefilé plaats, in Arnhem voeren landmacht militairen een vlaggenceremonie uit. Verder zijn er herdenkingen in Groesbeek en het Polenmonument in Driel.

82nd Airbourne Division

Parachutisten uit Amerika, van 82nd Airbourne Division, maken op 18 september een landing op in Groesbeek. Op diverse locaties bezoeken 82nd en 101st Airbourne Division monumenten en herdenkingsbijeenkomsten. De landmacht treedt voor de Amerikanen op als gastland. Op 20 september begeleidt de landmacht paradrops in Ede en Driel met parachutisten van verschillende NAVO-partners. Als afsluiting organiseert de landmacht op 21 september in Nijmegen een wateroversteek over de rivier de Waal. Bij deze oversteek, ook wel Waalcrossing genoemd, roeien militairen in moderne boten de Waal over. Iedere boot heeft een bijzonder bemanningslid. Amerikaanse oorlogsveteranen varen mee.

OMG2014

De Stichting Operatie Market Garden 2014 (OMG2014) begint op 14 september met de route van Borkel en Schaft naar Veghel en op 20 september van Veghel naar Nijmegen. De stichting mobiliseert vele partijen, belanghebbenden en vrijwilligers om, wellicht voor de laatste maal, aandacht te besteden aan verhalen van weleer uit eerste hand. Met de conceptnaam “stories to remember” brengen ze jong en oud bij elkaar met het evenement Operatie Market Garden 2014 als bindende factor. Meer informatie over deze stichting vindt u op www.omg2014.nl.

LTF

Op 15 september start een andere herdenkingsroute van de Liberation Task Force (LTF) die vanuit Weert naar Lommel (België) trekken. De dagen daarna doen ze de plaatsen Valkenswaard, Son, Grave, Driel, Oss en Ede aan om uiteindelijk op zondag 21 september uit te komen in Nijmegen.
LTF is een Engelse herdenkingsorganisatie. LTF rijdt de historische route met een 200-tal historische voertuigen. De colonne van de LTF splitst zich tijdens de route op om in de omgeving aan kleinere lokale herdenkingen deel te nemen. De Rekwisieten Commissie KL, een vereniging gericht op historisch landmachtmaterieel, is onderdeel van de colonne van de LTF. Meer informatie over LTF vindt u op Facebook onder ‘XXX Corps 70’

200 jaar Koninklijk

De landmacht is dit jaar 200 jaar ‘Koninklijk’. Dat wil het krijgsmachtdeel vieren met de samenleving. De Koninklijke Landmacht grijpt het jubileum aan om het maatschappelijk bewustzijn over de organisatie te vergroten. Daarom vinden de eigen werkzaamheden en oefeningen van de Koninklijke Landmacht zoveel mogelijk plaats tussen het publiek.
Langs de herdenkingsroute van Market Garden zijn landmachtmilitairen op diverse locaties actief. Zij gebruiken het materieel en middelen die vandaag de dag in Nederland en in het buitenland worden gebruikt.

Market Garden

Market Garden was een geallieerd offensief, in september 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Het was de bedoeling dat Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren in zouden nemen. Na het innemen van deze belangrijke bruggen moesten grondtroepen snel kunnen doorstoten richting het IJsselmeer en zodoende Nederland snel bevrijden van de bezetter. Helaas bleek de laatste brug bij Arnhem er net een te ver voor de geallieerden en kreeg een gedeelte van Nederland te maken met de hongerwinter.

Bron: Mindef A.T. (Amanda) Vissers

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: