13 april, 2024
DefensieLandmacht haalt veteranen en 82nd naar Market Garden

Landmacht haalt veteranen en 82nd naar Market Garden
L

Ter gelegenheid van de 70ste herdenking van Operatie Market Garden ontvangt de Koninklijke Landmacht 375 Amerikaanse militairen van onder andere de 82nd Airborne Division. Daarnaast komen er acht Market Garden-veteranen uit Amerika, Canada, Groot-Brittannië en Nederland zelf. De gasten zullen van vrijdag 12 tot en met zondag 21 september deelnemen aan diverse herdenkingsactiviteiten.

Behalve het gastheerschap voor de internationale partners ondersteunt de landmacht twee herdenkingsorganisaties die de geallieerde route van Operatie Market Garden door Brabant en Gelderland narijden. De landmacht spant zich dit jaar extra in voor de herdenkingsactiviteiten, vanwege het eigen jubileumjaar. Het krijgsmachtdeel heeft zich ten doel gesteld het maatschappelijk bewustzijn over de rol van militairen te vergroten en wil eer betuigen aan hen die offers hebben gebracht voor de vrijheid van Nederland.

Highlights
Op dinsdag 16 september bouwen Nederlandse genisten een baileybrug over het Wilhelminakanaal bij Son. De volgende ochtend, 17 september, rijdt een colonne historische voertuigen over die brug. ´s Middags houdt 82nd Airborne Division een demonstratie in Grave, waarbij ze met hun Blackhawk-helicopters de Thompsonburg innemen. Donderdag 18 september doen ze in Groesbeek een paradropping, waarna er een meet and greet met het publiek is. Op zaterdag 20 september springen para’s van diverse nationaliteiten op de Ginkelse Hei bij Ede, terwijl Poolse militairen op die zelfde dag een sprong maken bij Driel. Op zondag 21 september steken Amerikaanse militairen van 82nd Airborne Division in moderne roeiboten de Waal over. Aan boord van elke boot vaart een oorlogsveteraan mee. Langs het hele parcours van Eindhoven tot Arnhem presenteert de landmacht zich gedurende deze dagen op verschillende locaties aan het publiek.
Het totale programma van de landmacht staat op www.defensie.nl/marketgarden.

bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: