16 april, 2024
DefensieLandmacht evacueert inwoners van Valkenburg

Landmacht evacueert inwoners van Valkenburg
L

De landmachtmilitairen die sinds 14 juli in Zuid-Limburg onafgebroken in touw zijn, evacueren momenteel (15 juli) inwoners van Valkenburg. De Geul heeft het Limburgse plaatsje onder water gezet. Huizen en een zorgcentrum staan blank. De mensen worden nu met militaire 4-tonners verplaatst naar droog gelegen gebied.

Duizenden zandzakken

Voordat het evacueren begon, vulden de militairen duizenden zandzakken, bedoeld om water tegen te houden langs de Geul en de Gulp. Ook zijn gevulde zandzakken naar Heerlen gebracht.

Uit Oirschot

De landmachtmilitairen uit werken sinds gisteravond met man en macht om de door wateroverlast geplaagde inwoners van Zuid-Limburg te helpen. Defensie verlengt de steunverlening, die in eerste instantie 24 uur zou duren. De bijna 100 militairen, ook wel Limburgse Jagers genaamd, zijn afkomstig van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. Ze zijn vandaag afgelost door eenzelfde hoeveelheid collega’s van dezelfde brigade. Deze militairen blijven vooralsnog tot morgenavond 18.00 uur. 

Alles kwijt

De militaire hulp is geen overbodige luxe. Buiten het vullen van zandzakken zijn de infanteristen al enkele uren bezig inwoners van Valkenburg te evacueren. “Ik ben alles kwijt, ik heb niets meer.” Astrid Horio uit Valkenburg heeft enkel haar hond kunnen redden, al haar bezittingen is ze kwijt. In 20 minuten stond dinsdagavond haar hele huis blank. Het water in de straten van haar stad komt tot aan de knieën.

600.000 inwoners in nood

Het riviertje de Geul en de naastgelegen weg zijn niet meer van elkaar te onderscheiden. Het centrum is veranderd in een kolkende waterstroom.
Valkenburg is niet de enige ondergelopen plek. Heel de regio Zuid-Limburg kampt sinds eergisteren met veel wateroverlast na aanhoudende regen en hoosbuien. 600.000 inwoners in het gebied verkeren in nood.

7 plaatsen

De Koninklijke Landmacht schiet de regio te hulp op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De bijna 100 militairen kwamen tot nu toe in actie in Elsloo, Heerlen, Hoensbroek, Mechelen, Meerssen, Schinnen en Valkenburg. Vannacht werd onder meer een hotel ontruimd in het ondergelopen gebied.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: