14 april, 2024
DefensieLandmacht boort putten in nationaal park Veluwezoom

Landmacht boort putten in nationaal park Veluwezoom
L

Militairen van het 101 Geniebataljon uit Wezep begonnen dinsdag 23 juli jl. met het boren van twee waterputten in het nationaal park De Veluwezoom bij Rheden.  Want als er brand is in deze regio, is het erg waarschijnlijk dat de brandweer snel te kampen krijgt met watertekort, het gebied is zo uitgestrekt en groot, dat er in geval van een natuurbrand direct met twee pelotons vanuit de regio uitgerukt wordt.

Dit betekent dat er 8 voertuigen met minimaal 5000 liter water per voertuig, ter plaatse gaan en hun best doen de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen. In nationaal park De Veluwezoom liggen straks op een 2-tal punten waterreservoirs waaruit men extra water kan pompen, dit is bij het Posbank Paviljoen 40.000 liter water en bij het Jachthuis 110.000 liter water, dit alles vanuit tanks die regelmatig gecontroleerd en zo nodig bijgevuld worden.

Afbeelding1Mocht het voorkomen dat er een natuurbrand niet snel onder controle zou zijn, dan kan men terugvallen op de boeren in de omgeving en een aantal containers van 40.000 liter, die op strategisch gekozen plekken geplaatst worden, laten vullen door de in het gebied aanwezige agrariërs. Hieruit kunnen de brandweervoertuigen hun water halen en zo snel mogelijk weer naar de plaats, waar de natuurbrand heerst, gaan. Ook komt er in dit soort gevallen een speciaal ontwikkelde tankauto uit Ede, waar maar liefst 20.000 liter water zit.

Normaal gesproken voorziet het drinkwaterleidingnet de brandweer van water bij haar bluswerkzaamheden. Daarnaast zijn tankautospuiten goed uitgerust en ondersteunen de in de omgeving aanwezige agrariërs en loonwerkers in het watertransport en nablussing. Toch zijn er kritieke locaties waar de hoeveelheid bluswater beperkt is. Daarom is een alternatieve bluswatervoorziening, zoals een calamiteitenput, noodzakelijk. Dankzij deze putten is de brandweer in staat effectiever op te kunnen treden met het benodigde blusmaterieel. Als structurele veiligheidspartner werkt de landmacht graag samen om de veiligheid in dit unieke natuurgebied te vergroten.

Het boren naar water bij deze tropische omstandigheden ging de 8 genisten niet in de koude kleren zitten. Halverwege de middag waren de militaire bouw – en constructiespecialisten op een diepte van zo’n 17 meter. Pas op 140 meter verwachten ze op het grondwater te stuiten. Ze zijn dus nog een aantal dagen bezig.

De eerste put wordt geslagen bij nabij parkeerplaats De Zandklep (Posbank te Rheden) op 23 juli. De tweede put (volgende week) komt nabij het dorp De Steeg en wordt 100 meter diep. De boring wordt uitgevoerd door het waterboordetachement van 101 Geniebataljon, dat is gelegerd in Wezep. Voor de genisten is dit een uitgelezen mogelijkheid om hun certificering op een nuttige manier op peil te houden. De landmacht ondersteunt door deze inzet de brandweer en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden door deze alternatieve bluswatervoorzieningen aan te leggen.

Bron: Het Rheden Nieuws / Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: