12 juni, 2024
DefensieLaatste Rustplaats Geheimagent Buunk

Laatste Rustplaats Geheimagent Buunk
L

Donderdag 15 oktober wordt geheim agent wachtmeester-capitulant Ben Buunk op verzoek van de familie met militaire eer herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen. Militairen van het Vuursteuncommando uit ’t Harde dragen hem naar zijn laatste rustplaats in het bijzijn van nabestaanden. De Bergings- & Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft zorg gedragen voor de overbrenging van de stoffelijke resten naar het Nationaal Ereveld.

Gerrit Bertus (Ben) Buunk (Boxtel, 4 december 1917) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1936 werd Buunk opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Hij werd ingedeeld bij het 3e Regiment Veldartillerie en gelegerd op de Chassékazerne in Breda. Na zijn opleiding bij de Artillerie tekende hij een verbandakte voor bepaalde tijd, in de rang van wachtmeester capitulant. Begin augustus 1943 week Buunk uit naar Engeland. Kapitein Jan Marignus Somer, hoofd van het Bureau Inlichtingen (BI) in Londen, benaderde Buunk in december om in Londen opgeleid te worden tot geheim agent.

Buunk werd, na het volgen van de benodigde opleidingen, in de nacht van 5 op 6 juli 1944 boven Lopikerwaard in de provincie Utrecht geparachuteerd. Zijn taak als radiotelegrafist was het onderhouden van radiocontact tussen de Raad van Verzet in Nederland en het BI en de Nederlandse regering in Londen. Buunk werd op 10 februari 1945 door de Sicherheitsdienst (SD) in Vroomshoop gearresteerd en overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle. Op 4 april 1945 werd hij samen met vijf andere verzetsstrijders aan de Geldersedijk in Hattem door de SD gefusilleerd. Op 28 juli 1945 werd Buunk met militaire eer, door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, op de begraafplaats Zuylen te Breda herbegraven.

Ben Buunk ontving meerdere onderscheidingen voor zijn optreden. Koningin Wilhelmina verleende hem het Kruis van Verdienste op 20 maart 1944 in Londen. Postuum werd hem in november 1948 de Bronzen Leeuw toegekend. Ook ontving hij de Herinneringspenning Raad van Verzet in het Koninkrijk der Nederlanden van de Brigade Rotterdam.

Er zijn nog altijd zo’n 4.500 ongeïdentificeerde militairen en zo’n 1.500 ongeïdentificeerde burgerslachtoffers. Medewerkers van de BIDKL zetten zich dagelijks in om hun stoffelijke resten op te sporen en te identificeren. Daardoor worden de stoffelijke resten een naam en een laatste rustplaats te geven. Nabestaanden krijgen dan eindelijk duidelijkheid over het lot van hun dierbaren. Daarnaast kan de BIDKL bij een herbegrafenis assisteren in het overbrengen van de stoffelijke resten.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: