31 mei, 2024
DefensieLaatste Rustplaats Britse Soldaten Market Garden

Laatste Rustplaats Britse Soldaten Market Garden
L

Donderdag 16 september worden twee Britse soldaten, gesneuveld tijdens de Slag om Arnhem, met militaire eer herbegraven op de militaire Airborne begraafplaats in Oosterbeek. De twee zijn door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) geborgen en geïdentificeerd. De ceremonies vinden plaats in het bijzijn van nabestaanden en met militaire eer van Britse en Nederlandse militairen.

De twee militairen zijn genist Henry Sherwood van 1st Parachute Squadron en chauffeur John Kennel van 250 Light Composite Company. Beide mannen sneuvelden in september 1944, tijdens operatie Market Garden. Operatie Market Garden was een grootschalig offensief van de geallieerden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog met als doel om Nederland te heroveren op de Duitsers en de weg vrij te maken naar het Ruhrgebied.

Henry Sherwood
De stoffelijke resten van Henry Sherwood zijn in 1991 gevonden langs de Sonnenberglaan in Oosterbeek. Wegens gebrek aan gebitsgegevens, kon hij destijds niet geïdentificeerd worden. Hij werd in een naamloos graf op de Airborne begraafplaats begraven. Sherwood diende bij het 1st Parachute Squadron, Royal Engineers, dat opdracht had om door te breken naar de Arnhemse verkeersbrug. De groep van Sherwood werd door Duitse troepen afgesneden en heringezet bij de verdediging van Oosterbeek. De zesentwintigjarige Henry Sherwood kwam op 20 september 1944 in zijn stelling om het leven door een mortiergranaat. Heropening van het onderzoek leidde, dankzij nieuwe technieken, tot een succesvolle identificatie door de BIDKL. Zijn graf wordt in de ochtend met een militaire ceremonie hernoemd door een detachement van het Britse 23rd Parachute Engineer Regiment.

John Kennel
In september 2012 werd op de Ginkelse Heide bij Ede het veldgraf gevonden van John Kennell. Zijn stoffelijke resten zijn door de BIDKL geïdentificeerd. Hij diende als jeepchauffeur bij 250 Light Composite Company. Een logistieke eenheid die tot taak had om de afgeworpen voorraden te verzamelen en te verdelen over de troepen. Hij kwam op negentienjarige leeftijd om het leven tijdens, of kort na zijn parachutesprong boven de Ginkelse Heide op 18 september 1944. John Kennell wordt in de middag met militaire eer herbegraven door een detachement van het Britse 13th Air Assault Support Regiment.

70 jaar zorgplicht en ereschuld
De Koninklijke Landmacht laat met de inzet van de BIDKL al 70 jaar zien dat het zorgplicht en ereschuld serieus neemt. De dienst bestaat dit jaar 70 jaar en werd op 21 augustus 1945 officieel opgericht. Naast de identificatie van tienduizenden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn er nog altijd zo’n 4.500 ongeïdentificeerde militairen en 1.500 onbekende burgerslachtoffers. Militairen van de BIDKL zetten zich dagelijks in om hun stoffelijke resten op te sporen, ze een naam te geven en een laatste rustplaats. Nabestaanden krijgen hiermee eindelijk duidelijkheid over het lot van hun dierbaren.

bron MINDEF

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: