24 juli, 2024
DefensieKoning reikt nieuwe Standaard uit aan Koninklijke Marechaussee

Koning reikt nieuwe Standaard uit aan Koninklijke Marechaussee
K

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikt donderdag 16 oktober op het Binnenhof in Den Haag een nieuwe Standaard uit aan luitenant-generaal Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee. Na veertig jaar wordt de Standaard van de Koninklijke Marechaussee (KMar) vervangen, in het jaar waarin de KMar tevens haar 200 jarig bestaan viert.

Op het vorige exemplaar van de Standaard stond nog het Wapen der Koninklijke Marechaussee, nu vermeldt de standaard alleen ‘Koninklijke Marechaussee’. De reden hiervoor is dat de KMar intussen een zelfstandig krijgsmachtdeel is geworden.

Op 26 oktober 1814 tekende Koning Willem I het besluit tot oprichting van het Corps de Marechaussée, een bereden politiekorps met een militaire structuur. In 1908 wijst Koningin Wilhelmina de beveiligingstaak van de paleizen toe aan de inmiddels Koninklijke Marechaussee. Vanaf 1919 maakt de KMar officieel deel uit van het Nederlandse politiebestel. In 1998 werd de Koninklijke Marechaussee een zelfstandig krijgsmachtonderdeel.

Bron: RVD
Foto: Ministerie van Defensie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: