30 mei, 2024
DefensieKarel Doorman wordt ingezet bij ebola epidemie

Karel Doorman wordt ingezet bij ebola epidemie
K

Het Nederlandse marinetransportschip Karel Doorman wordt ingezet bij de bestrijding tegen ebola. Het marineschip wordt, zo meld het dagblad de Telegraaf, aan de Europese Unie en de Verenigde Naties aangeboden voor vervoer van hulpgoederen van Europa naar West-Afrika.

Dit heeft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. „Hulporganisaties hebben dringend behoefte aan medische spullen en voertuigen. Het blijkt lastig deze op de juiste plek te krijgen. Daarom bieden wij extra transportcapaciteit aan”, aldus Ploumen. Eerder deze week gaf het kabinet 18,5 miljoen euro voor de bestrijding van de epidemie. De Tweede Kamer drong eerder woensdag nog bij Ploumen aan om meer te doen tegen de oprukkende dodelijke ziekte.

De Europese Commissie neemt 55 procent van de transportkosten voor haar rekening. Het andere deel wordt betaald door het ministerie van minister Ploumen. Het kost 13,8 miljoen euro om het schip 3 maanden te laten varen. Eerder trok het kabinet al 18,5 miljoen uit voor de bestrijding van de epidemie, die in Afrika al aan ruim 3500 mensen het leven heeft gekost.

Het bijna 212 meter lange logistieke ondersteuningsschip ofwel Joint Support Ship (JSS) heeft onder meer een groot helikopterdek waar twee heli’s tegelijk kunnen starten en landen, grote laadvloeren, liften, logistieke middelen, en een uitgebreide medische opvangcapaciteit . Het is het grootste schip van de Nederlandse marine.

In verband met bezuinigingen van Prinsjesdag 2013 zou het schip worden verkocht voor het in dienst zou worden gesteld. Dat werd een maand later echter teruggedraaid. Het schip begon op 22 juni 2014 met de proefvaart . De Karel Doorman wordt dus uit haar proefvaart periode gehaald om ondersteuning in Afrika te bieden.

bron De telegraaf/redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: