16 juli, 2024
DefensieKarel Doorman vertrekt naar ebolaregio

Karel Doorman vertrekt naar ebolaregio
K

Beschermende kleding, bedden, generatoren, veldtoiletten, rubber handschoenen, verbandmiddelen, mobiele laboratoria, veldhospitalen, bijna 120 voertuigen, waaronder ambulances. Het is zomaar een greep uit de meer dan 1000 ton aan hulpgoederen die Defensie met de Karel Doorman naar West-Afrika brengt voor de bestrijding van ebola. Het Joint Support Ship is donderdag vanuit Den Helder vertrokken.

De goederen zijn beschikbaar gesteld door de Nederlandse staat, EU-lidstaten, NGO’s en hulporganisaties. Onderweg worden vandaag (7 november) nog 55 voertuigen en ongeveer 100 ton extra goederen opgehaald in het Engelse Southhampton. Het bijna 205 meter lange schip is dan maximaal beladen.

De vaste bemanning van de Karel Doorman telt bijna 140 militairen. Voor deze missie ‘Humanitaire noodhulp ebolabestrijding’ genoemd, gaat wel extra personeel mee onder wie negen landmachtverpleegkundigen met quarantainetraining, een medisch team van de landmacht, een scheepsarts en een tandarts.

De afgelopen twee dagen voerde het schip nog enkele beproevingen uit. Daarna werd het beladen. Naar verwachting arriveert de Karel Doorman rond 20 november in de door ebola getroffen regio. Het schip neemt in de Golf van Guinee transporttaken voor zijn rekening en levert mogelijk logistieke ondersteuning voor hulpverleners uit Europese landen, die zich inzetten om ebola uit te bannen. De Karel Doorman komt over drie maanden terug.

Er is in de wereld geen schip zoals de voor de marine bestemde Karel Doorman. “Ik wens de bemanning een succesvolle missie en een gezonde terugkeer”, aldus minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. De Karel Doorman is nog niet officieel in dienst gesteld, maar wel gedoopt. Dat deed Hennis 8 maart in Vlissingen. Volgens de mythe blijft het schip daardoor eindeloze rampspoed bespaart. Na de officiële overdracht aan de marine krijgt de Karel Doorman Zr. Ms. voor zijn naam.

bron DHA

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: