21 juni, 2024
DefensieKarel Doorman Officieel In Dienst

Karel Doorman Officieel In Dienst
K

Vandaag 24 april is in de haven van Den Helder het Joint Support Ship Karel Doorman officieel in dienst gesteld van de Koninklijke Marine. Het grootste schip van de marine mag vanaf nu het koninklijke predicaat Zijner Majesteits (Zr. Ms.) voeren.

De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de minister van Defensie en tevens doopster van het schip, Jeanine Hennis-Plasschaert. Aansluitend aan de indienststelling werd door onder andere de minister en de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp een herinneringsmedaille uitgereikt aan de bemanning. Deze medaille krijgen zij voor deelname aan de humanitaire hulpverleningsmissie ebolabestrijding in Sierra Leone, Guinee en Liberia.

De Karel Doorman is ruim voor de indienstelling in 2014-2015 al tweemaal operationeel ingezet voor de humanitaire hulpverleningsmissie naar de ebola getroffen landen in West-Afrika. Tijdens deze vaartochten heeft het schip 1,5 miljoen kilo voeding, 354 pallets, 148 containers en 263 voertuigen aan noodhulp naar Sierra Leone, Guinee en Liberia gebracht. Karel Doorman  1Eind januari keerde het schip terug naar Den Helder. De Defensie Materieel Organisatie (DMO), Damen Shipyards Group en verschillende onderaannemers hebben alles in het werk hebben gesteld om het schip af te bouwen en gereed te krijgen voor deze indienststelling.

Met de indienststelling van Zr.Ms. Karel Doorman krijgt de Koninklijke Marine voor de vierde keer in haar geschiedenis een schip genoemd naar schout-bij-nacht Karel Doorman (1889–1942). Naast de nieuwe Karel Doorman kende de marine eerder een vliegdekschip (1946-1948), een vliegkampschip (1948-1968) en een Multipurpose-fregat (1991-2006). Van de oorspronkelijke acht M-fregatten van de Karel Doormanklasse zijn nog twee eenheden in dienst bij de Koninklijke Marine.

Bron: Ministerie van Defensie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: