1 november, 2024
DefensieKabinet wil grote militaire bijdrage missie Mali

Kabinet wil grote militaire bijdrage missie Mali
K

Het kabinet wil een forse Nederlandse militaire bijdrage leveren aan de potentieel gevaarlijke VN-vredesmissie in Mali. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden. Nederland zou commando’s, inlichtingenofficieren en Apache-gevechtshelikopter moeten gaan leveren voor de missie in het Afrikaanse land.

Het plan, dat over twee weken in de ministerraad besproken zal worden, voorziet in de uitzending van ongeveer vierhonderd Nederlanders. Volgens de krant zijn de “makkelijke klussen”, zoals het trainen van Malinezen in een ommuurd kamp, al vergeven aan andere landen. Het kabinet zou om die reden overwegen een veel gevaarlijkere bijdrage te leveren.

Un-mali

Reputatie

Nederlandse commando’s zouden moeten gaan meedraaien in het hoogste geweldspectrum, onder meer om inlichtingen te verzamelen. De Volkskrant meent, op basis van gesprekken met diplomaten, topmilitairen en politici, te weten dat de bijdrage grotendeels voortkomt uit de hoop om de geschonden reputatie te redden. De coalitiepartners VVD en PvdA konden destijds kennelijk niet tot overeenstemming komen over deelname aan missies in Mali. Deze besluiteloosheid in het kabinet zorgde ervoor dat Nederland tijdens de onderhandelingen in Brussel op cruciale momenten zweeg, tot grote ergernis van de overige deelnemers. Op dit moment instappen houdt wel in dat de VN-missie zo goed als zeker stukken riskanter is geworden dan de bedoeling was.

Zijlijn
TimmermansMet name minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) zou inmiddels vastbesloten zijn de reputatieschade te herstellen en heeft minister-president Rutte weten te overtuigen. De Veiligheidsraad heeft bepaald dat 12.600 blauwhelmen naar het land gestuurd moeten worden, maar er zijn er nog maar 5.200 gearriveerd. De Fransen strijden al sinds januari tegen jihadisten. De EU schoot de Fransen in het vroege voorjaar te hulp, maar vijf van de 27 landen bleven aan de zijlijn staan, waaronder Nederland.

Door: NU.nl

Mening ODB

De ODB vraagt zich af of de krijgsmacht er is om reputatieschade van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te herstellen. Artikel 90 van onze grondwet (bevordering internationale rechtsorde) maakt deelname aan internationale missies mogelijk. Deelname van Nederland aan internationale missies diende altijd een hoger doel. Nu lijkt het dat de krijgsmacht de kastanjes uit het vuur mag gaan halen om het geschonden blazoen van Buitenlandse Zaken op te poetsen. Dat gebeurde destijds ook bij de VN-missie op het eiland Cyprus Unficyp. Alleen was die missie zonder risico!

Arag Banner
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: