16 april, 2024
DefensieJSF Op Luchtmachtdagen

JSF Op Luchtmachtdagen
J

Het lijkt erop dat niets de komst van de Joint Strike Fighter (JSF) nog in de weg staat. De voorbereidingen zijn in elk geval in volle gang. Volgens de huidige planning vertrekt het jachtvliegtuig eind mei vanaf de Amerikaanse Edward Air Force Base naar Nederland om hier 3 weken te blijven.

Voordat de JSF de oversteek naar Europa maakt, landt het toestel nog op Pax River Naval Base in Washington. Vervolgens begeleiden 2 KDC-10-transportvliegtuigen de JSF en tanken het toestel onderweg in de lucht bij.

Dat de JSF naar Nederland komt, heeft alles te maken met de zogenoemde belevingsvluchten in de omgeving van de Vliegbases Leeuwarden en Volkel. Volgens planning arriveren in 2019 de eerste JSF’s F-35 op de Friese basis, in 2022 pas op het Brabantse Volkel.

De minister van Defensie beloofde februari 2015 tijdens verschillende bijeenkomsten met de omgeving van beide luchtmachtlocaties dat de F-35 in mei/juni 2016 tijdelijk naar Nederland te halen. Via de belevingsvluchten kunnen omwonenden het geluid van de F-16 en de F-35 ervaren en vergelijken.

Het NLR voert rond beide vliegbases metingen uit, gevolgd door een eerste onderzoek naar de ervaringen.

In het 3-wekendurende verblijf van de F-35 vallen ook de Luchtmachtdagen. Daarom kan het publiek het toestel van dichtbij op de static (show)  zien op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.

bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: