8 oktober, 2024
DefensieInternetaanvallen Op Defensie Groot Probleem

Internetaanvallen Op Defensie Groot Probleem
I

De internationale veiligheidssituatie is veranderd. Daardoor nam de geografische spreiding van missiegebieden en instabiele landen toe. Dreigingen stoppen niet bij landsgrenzen, maar verspreiden zich over diverse regio’s en landen. Dat schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag over 2015.

De presentatie van het jaarverslag markeert ook het afscheid van MIVD-directeur schout-bij-nacht Pieter Bindt. Hij gaf 5 jaar leiding aan de dienst. In deze periode ondersteunde de MIVD meer missies en groeide de samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dat vertaalde zich onder meer in de oprichting van een gezamenlijke Joint Sigint Cyber Unit.

Verder is besloten de diensten samen onder te brengen in een nieuw gebouw op de Frederikkazerne in Den Haag.  Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert stuurde het jaarverslag van de MIVD woensdag 13 april naar de Tweede Kamer.

De fysieke dreiging breidt zich uit naar het cyberdomein, zowel van andere krijgsmachten, strijdgroepen als personen. Het gaat dan onder meer om spionage, (voorbereiding van) digitale aanvallen, industrieveiligheid, terrorisme en radicalisering.

“Waar voorheen buitenlandse inlichtingendiensten vooral agenten in derde landen lieten opereren met alle risico’s van dien, zoals valse paspoorten en identiteiten en kans op diplomatieke incidenten, kan tegenwoordig veelal worden volstaan met een aanval vanachter een anonieme computer”, schrijft de MIVD.

De meest gebruikte internetaanvallen zijn spear phishing en watering holes. De eerste is een kwestie van het sturen van gerichte e-mails met malware, de tweede variant lokt mensen naar een website om hen vervolgens te besmetten met malware. De MIVD heeft ook aanvallen via malafide USB-sticks en wifi-netwerken geconstateerd.

De effecten van een cyberaanval kunnen volgens de dienst desastreus zijn voor de Nederlandse economie, infrastructuur of inzet van de krijgsmacht.

In het jaarverslag pleit de MIVD dan ook voor de invoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die in behandeling is bij de Tweede Kamer. Met deze wet mogen de Nederlandse geheime diensten de internetverbindingen via de kabel in bulk aftappen en data analyseren.

bron: Mindef / RTL Z / Daniël Verlaan / redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: