Nederland en Duitsland zetten een volgende stap op het gebied van militaire samenwerking. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Middendorp, en zijn Duitse collega, generaal Wieker, ondertekenen dinsdag 29 augustus een overeenkomst waarmee Nederland en Duitsland onder andere een deel van hun luchtverdedigingscapaciteiten integreren. Dit betekent dat een Duitse eenheid onder bevel wordt gesteld bij het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC).
Volgens Generaal Middendorp is dit een belangrijke stap om voorop te blijven lopen bij de verdediging tegen luchtdreigingen. “We zien nu dat niet alleen landen, maar ook terroristische organisaties en lokale machthebbers in onstabiele regio’s, steeds makkelijker toegang krijgen tot allerlei raketsystemen. Raketten die ook een dreiging kunnen vormen voor ons”, aldus generaal Middendorp. “Daar moeten we tegen opgewassen zijn”.
Wat hem betreft wordt deze samenwerking op termijn ook opengesteld voor andere Europese partners. “Het gaat immers om een dure en technologische hoogwaardige capaciteit die lang niet ieder land zich kan veroorloven. Samenwerking is noodzakelijk om ons te kunnen blijven verdedigen en de slagkracht van Europa te verhogen.”
Duitsland en Nederland werken al langer samen met de Patriotsystemen. De Patriot is geschikt voor de luchtverdediging op de lange afstand en tegen ballistische raketten. Sinds najaar 2016 is een gezamenlijke Duits-Nederlandse eenheid operationeel die geschikt is voor uitzendingen.
Nu wordt een Duitse eenheid voor de luchtverdediging op de korte afstand onder Nederlands bevel gesteld bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC). Ook wordt onderzocht hoe de verschillende Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden nog intensiever met elkaar kunnen samenwerken op het gebied van doctrinevorming, opleidingen en het delen van kennis. Er wordt een binationaal kenniscentrum opgezet om de kennis en kunde van beide landen bij de bestrijding van bemande en onbemande vliegende toestellen en ballistische raketten te verbeteren.
De Duitse eenheid, bestaand uit ongeveer 300 militairen, blijft gehuisvest in Todendorf (DEU). Wel krijgen de staf, het kenniscentrum en de opleidings- en trainingseenheid van het DGLC versterking van hun Duitse collega’s.
Meer militaire samenwerking tussen Europese partners is een belangrijk speerpunt van Minister Hennis. Duitsland is één van de strategische partners van Nederland.
Het DGLC is de vijfde eenheid die geïntegreerd samenwerkt met Duitsland. Eerder al werd de Nederlandse Luchtmobiele Brigade onder bevel gesteld bij de Duitse Division Schnelle Kräfte’ en kreeg de Nederlandse 43e Gemechaniseerde Brigade een Duits tankbataljon onder bevel, terwijl de brigade zelf bij de Duitse Eerste Pantserdivisie werd ondergebracht.
In 2016 kwamen de twee landen overeen dat het Duitse ‘Seebataillon’ wordt geïntegreerd in de Koninklijke Marine. Sinds 1995 werken Duitsland en Nederland nauw samen binnen het gezamenlijke Duits-Nederlands legerkorps in Münster.
Bron: Defensie
Bron Mindef
Foto Mindef