21 juni, 2024
DefensieInfanteristen Oirschot beoefenen gemotoriseerde oorlogvoering

Infanteristen Oirschot beoefenen gemotoriseerde oorlogvoering
I

De eerste compagnie van 17 Infanteriebataljon uit Oirschot is begonnen met het oefenen van skills and drills van gemotoriseerd optreden. Het 17e is het eerste bataljon van de nieuwe 13e Lichte Brigade die door de rampzalige bezuinigingen van rups op wiel wordt gezet.

De gepantserde en zwaar bewapende CV90’s – die overigens nog niet zo lang in dienst waren– worden vervangen door Bushmasters en terreinwagens van Mercedes-Benz. Daardoor verandert de wijze van optreden van de brigade. Niet alleen is de actieradius van de Bushmasters en MB’s veel groter, ze kunnen zich sneller verplaatsen.

Kapitein Marcel Kerstens, commandant van de compagnie die deze pilot uitvoert, vertelt hierover “Het was flink pionieren om tot een nieuwe manier van optreden te komen, want over de samenstelling en werkwijze stond niets omschreven”. “De bevindingen van de testfase en de skills en drills die we hier op groeps- en pelotonsniveau beoefenen, vormen straks de blauwdruk voor de rest van het infanteriebataljon.”

Door de snelheid is de 13e Lichte Brigade straks bij uitstek geschikt voor zowel het optreden in verstedelijkt gebied, als het optreden in grote uitgestrekte gebieden. Het blijft echter puzzelen naar hoe het meest effectief kan worden opgetreden, omdat de bewapening van de brigade nu ineens veel lichter is. Bataljonscommandant luitenant-kolonel Nico Boom is daarom maar deels tevreden. Het bataljon probeert in de komende periode de nieuwe werkwijze zo goed mogelijk vorm te geven.

bron Defensie Platform/defensie.nl
Foto mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: