Het vierde en tevens laatste patrouilleschip, Groningen, wordt op vrijdag 29 november in de haven van Den Helder in dienst gesteld. Dit gebeurt in bijzijn van Minister Melanie Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu, de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en een deputatie van de provincie Groningen. Hiermee wordt het schip officieel toegevoegd aan de Nederlandse vloot en mag het het predicaat Zijner Majesteits (Zr.Ms.) dragen.
De Groningen is het vierde en tevens laatste Oceangoing Patrol Vessel (OPV) uit de Holland-klasse. De patrouillevaartuigen zijn flexibel en wereldwijd inzetbaar: van antipiraterij- en drugsbestrijdingoperatie tot kustwachttaken. Hiervoor hebben de schepen onder meer de beschikking over een boordhelikopter en 2 snelle FRISC-motorboten. Net als de eerder in dienst gestelde Zr.Ms. Holland, Friesland en Zeeland zal de Groningen met een basisbemanning van 50 varen. Voor speciale taken kan de bemanning tot 90 personen worden aangevuld.
Het mede door Defensie ontwikkelde scheepstype verwierf mede dankzij de innovatieve mastconstructie met geïntegreerde radar-, antenne- en camerasystemen in november 2012 de titel ‘schip van het jaar’. De Holland concurreerde met 10 andere schepen. Het marineschip won uiteindelijk, met name vanwege het baanbrekende maritieme concept dat aan het ontwerp ten grondslag ligt. Dat maakt het onder meer mogelijk met slechts 50 bemanningsleden te opereren.
De provincies waarnaar een patrouilleschip is vernoemd hebben allen een bijzondere band met de marine. De provincie Groningen is vanaf de kiellegging betrokken bij het patrouillevaartuig. Afgelopen zomer voer FC Groningen een dag mee met de bemanning, ook bracht de bemanning een bezoek aan de Commissaris van de Koning in Groningen. Tevens werd eerder dit jaar de provincievlag van de oude onderzeebootjager Groningen overgedragen aan de nieuwe Groningen. Deze bijzondere vlag, uit 1959, werd destijds op de oude jager gebruikt bij speciale gelegenheden. Bij de uitdienststelling van de jager in 1981 heeft de toenmalige chef verbindingsdienst (AOO bd Henk Visser) de vlag in bewaring genomen voor het geval er een nieuwe Groningen zou komen. De indienststelling van de hekkensluiter uit de Holland-klasse zal dan ook worden bijgewoond door een deputatie van de provincie Groningen.
De doopster van het schip, Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen is eregast tijdens de ceremonie.
BRON : Mindef
AVRM
Foto: Karin van Maanen