Zo’n 60 helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook, AH-64 Apache en ongeveer 1.100 voertuigen en containers. Het hoort allemaal bij de Amerikaanse 10th Combat Aviation Brigade. Deze eenheid gaat na 9 maanden terug naar thuisbasis Fort Drum, New York. Nederland helpt bij de verplaatsing die vrijdag begon en tot 20 november duurt.
Eindhoven
Gistermiddag landden op Vliegbasis Eindhoven de eerste Amerikaanse toestellen op doorreis naar de Rotterdamse haven. Daar worden ze klaargemaakt voor transport naar de Verenigde Staten. De 10th Combat Aviation Brigade maakt plaats voor een andere eenheid. Door de verslechterde veiligheidssituatie zijn er weer meer Amerikaanse militairen aanwezig in Europa voor de collectieve verdedigingstaak.
Rotterdamse haven
Nederland levert de zogenoemde Host Nation Support. Dat houdt in dat NAVO-bondgenoten elkaar steun verlenen bij operaties op elkaars grondgebied. De VS hebben Nederland om hulp gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel. Dat gaat vanuit Duitsland via Vliegbasis Eindhoven en de Rotterdamse haven naar de VS. De vliegbasis biedt de flexibiliteit om dergelijke hoeveelheden helikopters op te vangen, te voorzien van brandstof en vlot af te handelen. De ruime openstellingstijden maken het tevens mogelijk om eventuele vertragingen door bijvoorbeeld weersomstandigheden op te vangen.
Goed spoor- en wegennet
Nederland biedt door de havens en het goede spoor- en wegennet de NAVO logistieke capaciteit om snel grote hoeveelheden militair materieel van en naar het Europese vasteland te verplaatsen. Diverse Nederlandse eenheden helpen de komende weken bij de Amerikaanse troepenverplaatsing.
In de Rotterdamse haven richten de Nederlandse militairen een overslaglocatie in met een landingsplaats voor de helikopters. Dit deel van de haven wordt ’tijdelijk militair terrein’ en dag en nacht bewaakt door Nederlandse militairen.
Solidariteit
De kern van het Noord-Atlantisch verdrag is de verplichting tot bijstand van artikel 5. Hierin staat dat een gewapende aanval op één bondgenoot wordt beschouwd als een aanval op allen. De NAVO is gebouwd op dit sterke fundament van bondgenootschappelijke solidariteit. Met diverse maatregelen toont de NAVO haar onderlinge verbondenheid en ondersteunt daarmee rechtstreeks de bondgenoten aan de oostgrens van het verdragsgebied. Nederland levert hier ook een bijdrage aan.
Bron: Mindef
Foto: AVDD