De eervolle Herinneringsmedaille Vredesoperaties verliest volgens de Gemeenschappelijke Officieren Verenigingen (GOV|MHB) veel glans nu deze ook wordt opgespeld bij burgerexperts die actief zijn in ’veilige vakantielanden’. De na terugkeer van buitenlandse ernstmissies door Defensie uitgereikte medaille is in 2001 in het leven geroepen om duizenden militairen en politiemensen van de missies in oorlogsgebieden zoals Irak en Afghanistan te eren.

Na aandringen vanuit de ministeries van Justitie en van Buitenlandse Zaken is het kleinood sinds enkele dagen ook beschikbaar voor burgermedewerkers zoals rechters, politiek analisten en architecten die adviseren bij civiele missies (CIMIC) in ongevaarlijke opbouwlanden als Georgië en het inmiddels rustige voormalig Joegoslavië.

De koepel GOV/MHB meent dat defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert de militairen met deze uitbreiding ’kwetst en ernstig tekort doet’. „Mensen die met een minimaal risico voor een beperkte duur in prijzige hotels verblijven, krijgen nu dezelfde onderscheiding als infanteristen die in Afghanistan met gevaar voor eigen leven de kastanjes uit het vuur haalden”, aldus (duo) voorzitter generaal b.d. Ruud Vermeulen.

Vermeulen spreekt van een ’devaluatie’ van de herinneringsmedaille. „De oorspronkelijke erkenning en waardering voor de risicovolle inzet onder bijzondere omstandigheden is nu verworden tot een ’dank je wel dat je minimaal dertig dagen op verzoek van de regering weg bent geweest’. Wat je daar hebt gedaan, welk risico je hebt gelopen of wat je hebt meegemaakt, doet er niet toe”.

De GOV|MHB misgunnen de civiele experts hun gevraagde medaille niet: „Maar dat moet wel een andere zijn dan die waarvoor wij als militairen ons leven in de waagschaal stelden. Het woord ’onderscheiden’ zegt het al: je moet de waarde van medailles niet nivelleren door al het buitenlandse werk over één kam te scheren”, aldus Vermeulen.
Defensie gaat niet in op de veel grotere risico’s die militairen lopen ten opzichte van de civiele raadgevers. Zegsman Maarten Hilbrandie verdedigt het besluit door te wijzen op de ’samenhangende aanpak’ van conflicten door militairen en burgers. „De medaille is straks ook een erkenning voor de civiele inzet voor vrede en veiligheid.”

Bron De Telegraaf/Roy Klopper

Wat is de mening van de ODB

De ODB deelt de mening van de GOV|MHB en vindt het jammer dat de aanvraag op een slordige en ondoordachte manier werd afgehandeld. Het heeft er alle schijn van dat de Minister goed wilde doen met dit gebaar naar civiele inzet voor defensie operaties. Een aparte medaille voor civiele vredesoperaties had meer recht gedaan aan alle partijen. Soms is even nadenken, voordat men een beslissing neemt, de enig juiste oplossing.

KlussenKlussen
Vorig artikelEerste Airbus A400M-Atlas aan Franse luchtmacht geleverd
Volgend artikelOpdracht voor oprichting Rijksvastgoedbedrijf

29 REACTIES

  • Japie,

   Ik begrijp dat het erg lastig voor je is, je een voorstelling te maken van de risico’s, offers en plichtsbetrachting van duizenden militairen in de afgelopen decennia.Bij zo’n precair onderwerp,zou je jezelf een stuk minder te kijk zetten door je of beter te laten informeren of je gewoon te onthouden van commentaar.
   Het wezelijke verschil tussen dagenlange patrouilles met ellende onderweg,collega’s die het grootse offer brengen en het actief bijdragen aan vrede en veiligheid verschilt wel degelijk van lunchen met de burgemeester van Tiblisi.
   Voor wat betreft je ontzettend tekenende opmerking ‘jankofficieren’ kan ik enkel zeggen,schrijf je in voor de kennismakingsdagen Luchtmobiel,ben ik als ‘jankofficier’ samen met mijn collega’s bereid al je onduidelijkheden weg te nemen.

   Tot zover.

   1Lt.

  • It is the Soldier, not the minister Who has given us freedom of religion.

   It is the Soldier, not the reporter Who has given us freedom of the press.

   It is the Soldier, not the poet Who has given us freedom of speech.

   It is the Soldier, not the campus organizer Who has given us freedom to protest.

   It is the Soldier, not the lawyer Who has given us the right to a fair trial.

   It is the Soldier, not the politician Who has given us the right to vote.

   It is the Soldier who salutes the flag, Who serves beneath the flag, And whose coffin is draped by the flag, Who allows the protester to burn the flag.

   Charles M. Province

  • Japie, zeg dan gewoon niets… Ik sluit me met alle plezier aan met onderstaande.
   Alleen zou ik je niet uitnodigen, dat is mij de verkwiste tijd niet waard.

 1. Ahum, Japie, Lees je wel goed? Het gaat hier niet om hetzelfde gevaar, men krijgt wel dezelfde onderscheiding. Zou hetzelfde zijn als dat je de draaginsigne voor gewonden zou krijgen als je je enkel verstuikt in een sportzaal in Kabul.

  • Leuk die herinnerings medaille, maar maak het niet groter dan het is, Je bent uitgezonden omdat je dat wilde voor sommige om de vrede te bewaren maar de meeste jongens van rond de twintig gaan of gingen voor het avontuur en de centjes.
   Soldaten die gewond raken op hun missie of bijzondere verrichtingen hebben gedaan die horen een onderscheiding te krijgen, Dan zie je op veteranen dagen niet meer die kerstbomen op het DT of gevechtspak die links en rechts er bij worden gekocht of gewandeld en geschaatst. Ik heb respect voor iedere veteraan en zeker voor wat sommige hebben doorstaan, maar laat die herinnerings medaille lekker in de kast, leuk dat ik ze heb maar ze zijn deze commotie niet waard. Dus als ze die dingen ook weg gaan geven aan de civiele tak, weet voor je zelf wat voor jou de waarde ervan is…

   • dus Walter, ik ben niet gewond geraakt en geen dapperheidsonderscheiding ontvangen; mijn erkenning als veteraan op de diverse missies verdiend geen uiterlijk vertoon..?!weet ook niet welke kerstbomen je het hebt, maar in NL valt het zat mee. veelal mensen die naar eer en geweten gehandeld hebben, met veel verdriet en de nodige impact op het normale leven als gevolg. Dat mag gezien worden.Dat is dus puur persoonlijk iets van jou of die in de kast blijven ja of nee..

 2. Burgers onderscheiden zich van militairen door het feit dat zij juist deze militairen nodig hebben voor hun bescherming… Het verkrijgen van dezelfde onderscheiding voor een verblijf in een voormalig oorlogsgebied alwaar zij niet hun eigen leven in de waagschaal hebben gesteld, maar alleen maar aanwezig kunnen zijn dankzij de brede schouders van diegenen die daar voor hebben gezorgd in opdracht van het vaderland als militairen, staat dan ook geen enkele verhouding tot de geleverde inspanning door genoemde burgers. Met andere woorden: fucking belachelijk.

 3. In haar toespraak op 29 juni 2013 – veteranendag – zei de minister: “Maatschappelijke erkenning en waardering voor onze militairen en hun inzet, het is voor mij een
  belangrijk speerpunt.” Erkenning vanuit de regering is blijkbaar een lagere prioriteit, want vijf dagen daarvoor had ze net voorgesteld de HVO – de tastbare blijk van erkenning namens de regering – ook voor civiele missies buiten krijgsmachtverband om toe te kennen. Wat is een onderscheiding nog waard als er geen onderscheid is?

 4. En zo zie je maar weer hoeveel waarde er in Nederland aan veteranen wordt gehecht. Dit zal wel weer door iemand bedacht zijn die in een hotel heeft gezeten waar de elektriciteit een keer is uit gevallen en in het donker heeft moeten slapen. ….

 5. Wie neemt deze onzinnige beslissingen. In ieder geval niet gehinderd door enige kennis van zaken.

 6. ontwikkel een nieuwe medaille met een niet koninklijke status voor bewezen dienst aan de regering voor bewezen ontwikkelings hulp met een graanhalm en een hamer erop en een jaartal en een rood wit blauw lint ziet er leuk uit.

 7. Dit is nauurlijk een idiote regeling. Los van wie hem bedacht heeft of de vraag of een burger al dan niet recht heeft op een medaille. Wat moet hij of zij er overigens mee. Op de revers van het burgerpak dragen of op de toga?
  Deze medaille behoort per definitie niet toe aan de burger, onder welke omstandigheid hij of zij dan ook in een inzetgebied geweest is.

 8. Dit is een absurde beslissing maar helaas “echt” Nederlands. Als je deze beslissing niet erg vindt laat dat direct zien wat voor militair je bent. Ben ik hiervoor 5x op uitzending geweest en gewond geraakt? Zoals het een goed blondje betaamd gaat Jeanine Hennis direct op haar rug liggen met deze beslissing. Wat een waardeloos mens. Heeft nog niets betekend voor Defensie.

 9. Onze minister van Defensie is een drama en een dikke teleurstelling.
  Fout na fout maakt deze vrouw en Defensie wordt er alleen maar minder op.
  Wat kun je je hieraan kapot ergeren maar kun je er iets aan doen ? nee dit soort mensen bepalen wat er gaat gebeuren binnen de overheid.

  Wat gaat dit in hemelsnaam over en hoe kom je op zo een beslissing ?
  Iets in je kop moet toch denken dit is niet juist ???
  Hoe kun je nu zoiets gelijkstellen…
  Misschien moet je eens daadwerkelijk mee met de echte mannen en vrouwen om het eens mee te kunnen maken.

  Defensie wordt alleen maar slechter met de dag ipv beter en dit soort onzin toont dat de respect ervoor ook verloren is.
  Ervaring eruit en onervaren erin.. met de dag wordt het erger en erger.

  Waar is in hemelsnaam ons ‘oude’ defensie

 10. Heel erg langzaam worden de militairen alles afgenomen, zelfs hun inzet vergeten en hun medailles te grabbel gegooid. Straks krijg je geen medaille meer uitgereikt maar moet je langs de plaatselijke kofferbakmarkt om een bintang te halen. Als een dwaas zou volharden in zijn dwaasheid zou hij wijs worden.

 11. Heb jij ook Talibanraketten vlak naast je tent horen ploffen zoals mijn zoon in Kandahar, Japie ?
  Verder sluit ik mij aan bij de woorden van de eerste Luitenant en kijkt vol trots naar de medaille en oorkonde van mijn zoon die hier nog steeds een ereplekje in mijn huis heeft.

 12. Voor mij gaat het om het verhaal erachter… Datzelfde geld voor de (al weer wat jaren geleden) ingevoerde gevechtsinsigne…Steeds als ik mijn DT voor een bepaalde gelegenheid weer aan mag trekken sta ik weer even stil bij die momenten WAAROM ik ze kreeg! Ps waarom n rang ipv een voor of achternaam?

 13. Er zijn binnenhet huidige bestel van het toekennen nog mogelijkheden om alle militairen die zijn uitgezonden nog een extra medaille toe te kennen.

 14. Langzaam maar zeker is het begrip ‘militair’ verworden tot een woord met geen enkele meerwaarde. Niets om trots op te zijn,alle ‘voordelen’ voor de militair zijn zo langzamerhand wegbezuinigd.En als je dan in ieder geval kunt laten zien dat je met gevaar voor eigen leven de heilige democratie hebt verdedigd door middel van een medaille, dan zegt de burger naast je nonchalant: oh, die heb ik ook!!
  Als je dat afdoet met gejank dan sla je de plank volledig mis.Elke militair van soldaat/matroos tot en met officier geeft,indien nodig, nog steeds zijn/haar leven voor Nederland.Daar hoort niet lichtzinnig mee om te worden gegaan.Niet door Japie,maar zeker niet door de minister!

 15. Een soldaat is getraind voor het gevaar een burger niet. Voor de burger is het dus dubbel gevaarlijk. Werken de Officieren voor ons Land of voor een medaille ?

Reacties zijn gesloten.